Auteurs

GASTBLOGGERS

Bennita Koop
Via deze blog, deze digitale poort, wil ik mijn passie met je delen. Of moet ik zeggen: ónze passie?
Mijn voorkeur gaat uit naar films in een culturele, maatschappelijke en artistieke context. Films die soms nauwelijks een podium vinden of niet het podium krijgen dat ze verdienen: de filmhuis-films. Dit geldt ook voor mijn muziekkeuze.
Natuurlijk geniet ik ook van wat de massa wordt aangeboden, maar dan toch blijft die drang om te zoeken naar ‘the extraordinary’. Dit vind je ook terug in mijn boekkeuze. Zo vind ik het heerlijk om boeken te lezen die je aan het denken zetten. Maar ik houd ook van zijn tegenhanger: boeken die je meenemen, grijpen, in hun macht hebben. Waarbij je niet kán denken, maar enkel nog één hoofdstuk van moet lezen om je honger te stillen.... en dan nog eentje. Die je laten voelen en je meenemen naar een andere werkelijkheid.
Buiten dit alles gaat het me ook om de geur. Alvorens ik aan een boek begin móet ik er eerst even aan ruiken, het totaal en geheel in me opnemen. En de bladzijden voelen hoort daar uiteraard ook bij.
Ik heb dit bij een E-book geprobeerd. Maar geloof me, dit evenaart het niet.
Boeken lezen; het is een uitvlucht en een toevluchtsoord tegelijk. Een wereld volkomen voor mij alleen. Engelstalig of nederlandstalig? Als ik de woorden maar kan proeven.
Waarom deze wereld met je delen via deze blog? Dat antwoord is simpel: omdat, wanneer het gaat om het delen van een passie, een klankbord heerlijk is.
En já... dan is daar nog die eeuwige roem. Wie wil dat nu niet?!

Tinie Knoef
‘Wat zou dat mooi zijn, als ook lezers ergens hun ervaringen met  boeken en films terug kunnen koppelen naar de bibliotheek’, opperde ik voorzichtig naar een bibliotheekmedewerker, deze zomer. ‘Houd de website in de gaten, er zijn plannen in die richting’, gaf hij mij terug.
En zo geschiedde! Ik las de oproep voor het bieblog en reageerde direct. Want dat was immers wat ik wilde, mijn lees- en kijkervaringen met anderen delen. En dat gaat binnenkort gebeuren, hoera!
Ja, die bieb toch.Toen de boeken, ooit samengepakt in een grote bus die eenmaal per week kwam voorrijden op het dorpspleintje voor de kerk, stonden te wachten op uitleen… ja, toen is dat leesvirus begonnen.. En ik ben het nooit meer kwijt geraakt, gelukkig. Want dit is het enige virus waar ik nooit van genezen wil worden.
Tja, boeken, ze ruiken zo lekker, ze zijn zo heerlijk verstild, ze maken nieuwsgierig, ze zien er zo mooi uit, ze voelen als een kado, ook al zijn ze geleend. En ze verbergen soms de mooiste zinnen en de prachtigste verhalen.., waar je zo heerlijk even helemaal in kunt verdwijnen.
Inmiddels lees ik ook af en toe een boek op mijn e-reader, best handig voor op reis en in de trein. Maar er gaat toch uiteindelijk niets boven de papieren versie!
Ik verheug me op het schrijven voor het bieblog, vind dit tegelijkertijd ook reuze spannend. Want zullen er wel pakkende en goed lopende verhalen tevoorschijn komen? Ik denk het wel, want als ik enthousiast ben over wat ik gelezen of gezien heb, komen de woorden vanzelf!!
En waar zullen deze verhalen over gaan? Over films en boeken met een psychologisch en literair tintje, over informatieve boeken op het gebied van welzijn, geestelijke gezondheidszorg en alternatieve geneeskunde, boeken met een licht spiritueel kleurtje, waargebeurde verhalen, over wat mensen beweegt, levensbeschouwing, over andere culturen, over verre reizen. Noem maar op! En misschien komt er gaandeweg ineens een heel ander onderwerp aan de orde! En soms kan er ook zo ineens een beetje muziek de revue passeren. Zo vond ik het optreden van Alex Roeka in de bieb destijds, een ware ontdekking! Nooit gehoord van de man, maar wát een fantastische muziek!
Mijn wens is tot slot dat mijn verhalen op deze plek je als lezer nieuwsgierig zullen maken en je uit zullen nodigen om nog meer te gaan lezen!

Miriam Janssen
Ik woon in Borne, maar kom ook veel en graag in de bibliotheek van Hengelo. Sinds mijn zesde lees en schrijf ik, en ik houd ervan ook anderen enthousiast te maken voor alles wat te maken heeft met taal. 
Ik ben onderwijspsycholoog, schrijfster en schrijfdocent. In De TalenTuin (trainingen zakelijk en creatief schrijven) schrijf ik met mensen van 8 tot 88 jaar. Maar aan alle schrijven gaat lezen –vind ik- vooraf. Elke les begint bij mij met teksten uit de literatuur.
Voor deze blog denk ik te gaan schrijven over romans (als anderen dat niet al doen), poëzie en jeugdboeken; en over informatieve boeken over taal en schrijven, boeddhisme en psychologie.
REDACTIE

Peter Bonekamp
Wie ik ben en wat ik doe vind ik hier niet zo boeiend maar wat mij interesseert en waar ik dus over blog is natuurlijk wel relevant voor u als lezer. Dat ik een brede interesse heb is absoluut waar. Ik ben vooral geïnteresseerd in non-fictie en daar binnen vooral weer in psychologie, filosofie en “zelfhulp” boeken. Ik ben altijd op zoek naar boeken die de potentie hebben om je leven op een positieve manier te veranderen. In de praktijk gebeurt dat weinig, maar soms werkt het wel en dat vind ik heel bijzonder. De kracht van boeken om je aan het denken te zetten en jezelf te veranderen vind ik fascinerend.
Ook boeken op het gebied van duurzaamheid, “groen” leven en de moestuin vind ik leuk. Ik vind dit een belangrijk thema waar vaak toch nog weinig mee wordt gedaan (ook door mijzelf). Wel heb ik een moestuin van 100 m2 en is het mijn droom ooit nog eens een klein boerderijtje te hebben.


Verder ben ik een behoorlijke anglofiel, ga bijna elk jaar naar Great Britain op vakantie en dat komt ook vaak terug in mijn voorkeur voor boeken en films. Je moet niet bij mij zijn voor literatuur (gaap), thrillers (ook gaap, maar historische thrillers dan weer wel) en muziek (weet ik niet genoeg van). Verder hou ik mij het recht voor om af en toe totaal af te wijken van de hierboven beschreven voorkeuren want ik heb ergens gelezen dat een beetje onvoorspelbaarheid aantrekkelijk is in een man. Ik wens u veel leesplezier op onze blog!


Astrid van Dam
Als Consulent Educatie zet ik me in voor meer leesmotivatie en betere taalprestaties bij kinderen. Zorgen dat onze opgroeiende generatie in aanraking komt met zoveel mogelijk verschillende soorten boeken en materialen. Want alle kinderen houdt van lezen, alleen weten ze dat zelf soms nog niet. Daar help ik ze graag bij!Ik lees zelf het liefst boeken die aanzetten tot denken. Over het hoe, waarom en wat van ons eigen handelen.Over jezelf in relatie tot andere mensen, andere culturen, andere werelden. Of dat nu fictie of non-fictie is.Maar nog veel liever kijk ik naar films. Bij voorkeur films die... nou ja, aanzetten tot denken.Ik hou nu eenmaal van dingen die bijzonder zijn in hun onopvallendheid. Van dingen waarbij de schoonheid zit in het kleine gebaar. En ik heb soms oog voor dat wat de grote gemene deler in de haast van alledag over het hoofd ziet. Dus kijk en lees met me mee op dit blog, dan is de verrassing nooit ver weg.Monic Gierveld
Ik ben een gepassioneerde lezer. Al sinds ik zo rond mijn zesde jaar heb leren lezen lees ik alles wat los en vast zit. Waar ik ook kom, waar ik ook ben, overal pak ik foldertjes, brochures, flyers om mijn informatiehonger te stillen.
Ik ben een liefhebber van de echte verhalenvertellers. Vaak zijn dat dikke pillen die je moeilijk weg kunt leggen en waarvan je het vervolgens jammer vindt dat je ze uit hebt. De grote Zuid-Amerikaanse auteurs zijn hier goede voorbeelden van, maar we hebben in onze eigen Nederlandse literatuur ook grote verhalenvertellers.

Ik ben dol op Italië: Italiaanse landschappen, Italiaanse geschiedenis, Italiaanse taal, Italiaanse keuken en natuurlijk op de Italianen zelf.
Ook ben ik liefhebber van thrillers en detectives die een meer psychologische achtergrond hebben. Wat maakt dat mensen doen wat ze doen? Sfeer vind ik daarbij erg belangrijk.

Bekende voorbeelden vind je in de Engelse literatuur, maar ook de Scandinavische thriller auteurs zijn hier meester in.
Een detective of thriller die in Italië speelt is voor mij natuurlijk top!


Erwin C. Karst
Op deze digitale plek deel ik mijn interesse in lezen en muziek luisteren. Het ‘muziek-gehalte’ is groot: daar ligt mijn grootste passie! Ik speel gitaar en zing ('SadSongs') en kan mij een leven zonder muziek eenvoudigweg niet voorstellen...Hoewel ik een duidelijke voorkeur heb voor roots-muziek (americana, alternative country, singer-songwriters, blues, folk, etc.), maak ik ook graag uitstapjes naar andere genres. Ik blog ook met enige regelmaat over concerten in Hengelo die de moeite van het bezoeken waard zijn. Het bezoeken van dit blog is dan soms ook de moeite waard, want ik probeer vaak zo'n bericht gepaard te laten gaan met een prijsvraagje waarmee toegangskaarten te winnen zijn...Lezen doe ik ook graag: het liefst een spannend boek dat je in zijn greep houdt, en dat je tóch weer pakt ook al heb je net je nachtlampje uitgedaan… Ik heb iets met Scandinavië; de Noordse misdaadliteratuur is erg populair, maar ik zoek ook graag naar de nog onbekende auteurs uit het hoge noorden.


Diane Wevers
In samenwerking met andere (culturele) organisaties organiseer ik ontmoetingen met schrijvers, dichters, cabaretiers en singer-songwriters. Ontmoetingen waarvan ik hoop dat ze verrijkend zijn. Natuurlijk lees ik van te voren ook hun boeken of luister ik naar hun cd. En ontdek ik ook geregeld weer onverwachte muziek- en literatuurpareltjes.
Ik reis graag en ik lees graag over het land dat ik ga bezoeken. Reisgidsen maar ook boeken van schrijvers uit die landen. Omdat ik geloof dat je een land ook leert kennen door literatuur uit dat land te lezen.
Prachtig vind ik boeken die een heel leven vertellen en liefst ook nog het leven van de kinderen, de kleinkinderen en de achterkleinkinderen. En die je de geschiedenis beter laten begrijpen.
En dat geldt ook voor poëzie. Gedichten gaan tenslotte over het leven, het beleven van het leven. Een gedicht heeft de kracht om je met weinig woorden te raken. Willem Hussem is zo’n schilder-dichter die mij weet te raken met heel weinig woorden en sobere, kalligrafische tekeningen. En emoties oproept zonder ze te beschrijven. Hij is een meester in het spelen met taal.Fotografie 'redactie':
Eric Brinkhorst