dinsdag 2 februari 2021

Avonturen van de dappere ridster

'Als baby was ze al anders. Ze keek zó helder en onverschrokken uit haar diepbruine ogen, dat sommige bezoekers terugdeinsden als ze zich over haar wieg bogen'. 

In Avonturen van de dappere Ridster staan twaalf spannende en grappige verhalen over een heldhaftig meisje die op de fiets door de stad racet om anderen te helpen. Niet met spierballen maar met moed en verstand. Ze brengt ontsnapte leeuwen terug naar de dierentuin, grijpt tasjesdieven in hun kraag, helpt een gepest meisje en nog veel meer...

Uit een recensie in de NRC: 'In de moderne sprookjes over de dappere ridster doorbreekt Janneke Schotveld voortdurend rolpatronen. Ze deelt maatschappijkritische prikjes uit en ademt regelmatig de vrolijk anarchistische geest van Annie M.G. Schmidt.' Dat geeft denk al wel een beetje de sfeer van het boek weer. Janneke Schotveld, ook bekend van populaire Superjuffie-serie, ziet Annie M.G. Schmidt dan ook als een groot voorbeeld.

Verdere verhalen: een verliefde bakker die in een boom geklommen is en er niet uit wil omdat hij denkt dat zijn buurman de fietsenmaker niet op hem valt. Of een strandwacht die een selfie van zijn spierballen aan het maken is en daardoor niet in de gaten heeft dat een jongetje bijna verdrinkt. 

Avonturen van de dappere ridster is een superleuk bundel. Met originele illustraties van Zilveren Penseel-winnares Milja Praagman. Om voor te lezen vanaf zes jaar en zelf te lezen vanaf acht jaar. Én twee pagina’s met tips voor toekomstige ridsters. Wat de ridster vaak doet: op de grond tuffen. Ik weet niet of dat een voorwaarde is om ridster te worden. Gelukkig doet ze dat alleen buiten (voor zover ik weet).

Hermien Bosman

Reserveer Avonturen van de dappere ridster in onze catalogus.

Geen opmerkingen: