donderdag 21 januari 2021

In de ruimte is het stil - Nicole Panteleakos

 

Nova is autistisch en kan niet praten. Juist omdat ik niemand ken die dat heeft leek het mij enorm bijzonder om in haar wereld te stappen. Dit boek verslind je in één keer, omdat er één vraag is, die je graag beantwoordt ziet.Je leert Nova's wereld enorm goed kennen. Zelf kreeg ik zoveel begrip voor haar dat ik haar soms tot praten wilde dwingen. Kom dan, zeg het ze! dacht ik dan. Laat ze weten hoe slim je bent. 

In de ruimte is het stil is een C boek en dus geschikt voor 12 jaar en ouder. Ook voor volwassenen is dit een mooi boek. Het is een emotioneel, spannend boek met een zeer verrassend einde. Het boek leest fijn, omdat het vanuit Nova is geschreven. Je leert snel als Nova te denken. 

Nova is twaalf jaar oud en autistisch en ze spreekt niet. Je volgt Nova en haar zus en leert ze beide goed kennen. Tenminste dat denk je, want van haar zus blijk je niet alles te weten. Nova en haar zus hebben een afspraak die inhoudt dat ze samen naar de lancering van de Challenger gaan kijken. Wat er ook tussen komt, Nova's zus belooft dat ze er voor haar zus zal zijn. Beide zussen zijn gefascineerd door de ruimte en in het boek leer je waarom de ruimte zo belangrijk is geworden voor beide zussen. 

Nova kan niet wachten op de dag van de lancering en het moment waarop ze haar zus weer ziet. Het belooft een bijzonder mooie dag te worden. De dag loopt alleen heel anders af dan Nova kan vermoeden. 

Dit boek heeft alles in zich om snel uit te willen lezen. Het boek is lief, emotioneel en vooral ook zo spannend als een volwassen psychologische thriller kan zijn. Het is geen eng boek 

Voor mij een prachtig boek om samen met een kind (12+) te bespreken. Misschien een ideetje om het boek beide te lezen. Door dit boek begrijp ik de wereld van mensen met autisme beter. Ik snap nu dat het soms niet alleen een handicap is maar dat het leven met autisme moeilijk en verwarrend is, maar ook mooi kan zijn. 

*******

Reserveer het boek in onze catalogus 

Reserveer het boek in de Bibliotheek Oldenzaal 

1 opmerking:

Ingeborg Wind zei

Wat een goeie tip, Nancy! Leuke blog!