donderdag 14 januari 2021

Björnstad

In het kleine Zweedse stadje Björnstad is er niet veel dat vreugde brengt. Er is steeds minder werk, mensen trekken naar andere steden. Maar er is ijshockey. Alles draait om ijshockey. Alles hangt af van ijshockey. Want als het juniorenteam de finale haalt, dan is er hoop op nieuwe investeringen en een betere toekomst. 

Hoofdpersonen van het boek zijn technisch directeur Peter en zijn gezin, sterspeler Kevin, diens vriend Benji en aanstormend talent Amat. De druk op het ijshockeyteam loopt hoog op. De nietsontziende winnaarsmentaliteit zorgt voor een aantal schokkende gebeurtenissen die het stadje op z'n kop zetten.

Auteur Fredrik Backman is een meester in het opbouwen van de sfeer en de karakters. Met personages die je haat, personages waar je van gaat houden en alles daartussenin. Het verhaal raakte me op allerlei manieren. De manier waarop de auteur genadeloos menselijk gedrag en de consequenties daarvan beschrijft is confronterend, maar prachtig. Vriendschap, verraad, angst en moed - hij verweeft alles als geen ander tot een goed verhaal. Welke kant zou jij kiezen? Die van de ongemakkelijke waarheid of ga je mee met de leugen omdat dat makkelijker is? Wat weegt zwaarder? Het succes van het geheel of de rechten van het individu?    

Ik ben al begonnen aan het tweede deel: Wij tegen jullie. Het derde deel verschijnt later dit jaar. Maar Björnstad is een afgerond verhaal en dus ook prima als opzichzelfstaand boek te lezen.

Reserveer 'Björnstad' in de Bibliotheek 

Geen opmerkingen: