maandag 5 oktober 2020

Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt

Deze jongste dichtbundel van Edward van de Vendel - geïllustreerd door Martijn van der Linden - valt onder de categorie praktische poëzie. De ondertitel zegt het eigenlijk al: Gedichten waar je wat aan hebt. En het mooiste is, dat deze bundel nu terecht bekroond is met een Zilveren Griffel én een Zilveren Penseel. Een Gouden Duo dus!
Oké, eerst even de instructies van het titelgedicht: 
Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt 

Allereerst:
sorry zeggen.
Daarna:
met jezelf overleggen
hoe je hem terug gaat laten struikelen.
Pfah.
Alsof dikhuiden de enigen zijn
die hun gewicht mogen gebruikelen!

[…]

Precies, daar heb je wat aan! En zo helpt deze bundel je bij een heleboel praktische problemen. Als je niet weet wat je moet tekenen. Als je verliefd bent op een meisje. Of een jongen. Als het regent. Als er iemand dood is gegaan die je niet zo goed kent, om maar even een serieuzer thema te noemen. Als je midden in de nacht moet plassen en het is koud en je voeten bevriezen. En het sluit heel toepasselijk met wat je moet doen als je over dit boek een boekbespreking moet houden.

De gedichten brengen echt stuk voor stuk een glimlach op je gezicht. En de illustraties zijn echt wonderschoon. Martijn heeft wel een vaste stijl in z'n grotere prenten, maar het is boek echt een mix van allerlei technieken. Heel bijzonder.

Mijn favoriet? Misschien wel "Wat je moet doen als je niet weet wat je wilt worden".
Word buschauffeur.
Lekker makkelijk en duidelijk dus. Daar houden we van! Dank Edward en Martijn, en gefeliciteerd met jullie griffel.

Geen opmerkingen: