donderdag 16 juli 2020

Het rode huis

Richard en Angela, van elkaar vervreemde broer en zus, gaan na het overlijden van hun moeder samen met hun gezinnen een week op vakantie in een afgelegen huis in Wales. Daar komen ingehouden wrok en goedbewaarde geheimen langzaam aan de oppervlakte.

Mark Haddon ken je misschien al van de bestseller Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht. Ik hou wel van zijn manier van schrijven, hij weet zijn personages goed en herkenbaar neer te zetten, ook in Het rode huis.

Richard, een ambitieuze radioloog, is onlangs voor de tweede keer hertrouwt en vraagt zich af of hij wel in staat is echt van iemand te houden. Zijn stiefdochter is manipulatief en wreed om haar onzekerheden te verbergen. Angela gaat gebukt onder een miskraam van achttien jaar geleden. Haar man heeft zich in een affaire gestort. Haar dochter Daisy heeft zich aangesloten bij de kerk om haar leven bij elkaar te houden. Zo heeft elk personage wel iets dat hem of haar dwarszit. In de kalme en rustige omgeving van het rode huis komt het allemaal naar buiten.

Het is een boek waar je wel even je aandacht bij moet houden, omdat Haddon vaak van perspectief verandert. Hij springt van het ene naar het andere personage, onderbroken door korte boek- of songteksten uit iets wat het personage op dat moment leest of luistert. Het houdt je goed bij de les. Het zorgt er bovendien voor dat je inzicht krijgt in de diepere gevoelens en beweegredenen van elk personage. Die je aan het eind van het boek dus allemaal echt beter hebt leren kennen.

Reserveer Het rode huis in de Bibliotheek

Geen opmerkingen: