maandag 22 juni 2020

Stedevaart

Meesterverteller Jan Brokken blijft me achtervolgen. Of eigenlijk ik hem natuurlijk! En gek genoeg is het altijd het Radio4-programma Een goede morgen met... dat ons weer samen brengt. Eind 2010 leerde ik door dit programma zijn prachtige Baltische zielen kennen. En begin dit jaar omringde hij op dezelfde manier zijn muziekkeuze met delen uit zijn nieuwste boek: Stedevaart. Een heerlijke combinatie!

In Stedevaart beschrijft Jan Brokken 22 steden, telkens aan de hand van één markante persoon. Zo reis je als lezer naar het Bologna van schilder Giorgio Morandi, het Venetië van een boekbinder en het Düsseldorf van beeldend kunstenaar Joseph Beuys. Je bezoekt het Parijs van componist Erik Satie, het Vilnius van schilder en componist Mikalojus Ciurlionis en het Bilbao van architect Frank Gehry. Je ontmoet Gustav Mahler in Amsterdam, de moeder van Italo Calvino in Cagliari en cellist Anner Bijlsma in Washington dc. In het meest persoonlijke verhaal neemt Brokken je mee naar een schilderij van Meindert Hobbema, een jeugdliefde en Middelharnis. In Stedevaart brengt Brokken opnieuw zijn heerlijke vertelkunst en zijn grote liefde voor kunst en cultuur bij elkaar. Net als op de radio.

Ik heb het meest gegniffeld bij zijn anekdote over de boekverkoper die weigert hem een bijzondere catalogus over het werk van schilder Bellini - één van de duurste exemplaren uit z'n hele collectie - te verkopen. De verkoper gaat zelfs zo ver dat hij er om liegt en zegt dat 'iemand er naar had gevraagd' als Brokken de volgende dag een lege etalage aantreft. Ik zie helemaal voor me hoe Brokken gewoon in de winkel blijft staan, wachtend tot de verkoper zich gewonnen moet geven, de ogen neerslaat, toch het boek gaat halen en met pijn in het hart inpakt en afrekent. Heerlijk. En ja, als bibliothecaris snap ik dat ook nog wel een beetje :-)

Hier en daar zijn het reizen die al lang geleden hebben plaatsgevonden. En sommige verhalen heeft hij al eerder gepubliceerd. Neemt niet weg dat je met deze nieuwe bundel gewoon je eigen heerlijke vakantiereizen kunt maken. Met een geduldige reisleider die je soms aan de lippen doet hangen. Het perfecte quarantaineboek dus!

Luister Een goede morgen met... Jan Brokken (15-02-2020)

Reserveer Stedevaart in onze catalogus.

Geen opmerkingen: