donderdag 18 juni 2020

Onder Manhattan

Gesloten deuren, verborgen ruimtes. Alles wat ik niet direct kan zien, wekt mijn nieuwsgierigheid. Zo ook de wereld onder onze voeten. Ik ben ge├»ntrigeerd door het netwerk aan tunnels, funderingen van oude gebouwen en zelfs complete verloren steden die zich op sommige plekken onder de grond bevinden. In het boek Onder Manhattan: op zoek naar geluk in de tunnels van New York neemt ontdekkingsreiziger Erling Kagge ons mee in de riolen en tunnels onder de stad.


Kagge heeft al heel wat gezien in zijn leven. Hij zeilde de oceanen over, beklom de Mount Everest en ging op ski's naar de Noord- en Zuidpool. Maar wat maakt reizen zo verslavend? Is het schoonheid? Licht, ruimte, vergezichten? Of kun je net zo gelukkig worden van een reis door een gebied waar al die dingen ontbreken?

Het leuke aan dit boek is niet alleen het kijkje in de wereld onder Manhattan, maar ook de filosofische insteek waarmee Kagge zijn drang naar ontdekkingsreizen en zijn zoektocht naar geluksmomenten bekijkt. Ik denk dat we allemaal dat gevoel wel kennen dat we wel weer eens toe zijn aan iets nieuws. Even uit de sleur van alledag. Iets doen wat je nog niet eerder hebt gedaan kan helpen. En dan hoef je niet meteen het riool in te duiken of een berg te beklimmen. Buiten onze comfortzone; daar zijn geluksmomentjes te vinden.

Reserveer het boek in de Bibliotheek

Geen opmerkingen: