zaterdag 4 april 2020

Van twee Vikingen

‘Er waren eens twee Vikingen in Noordland. Een tweeling in hetzelfde uur geboren, die wilden met een drakenschip naar zee.’

Zo begint de vader van de tweeling Luuk en Lars, als ze met z’n drieën in de sloep zitten. Tijdens het roeien vertelt hij spannende verhalen over de Vikingen en hun goden, zoals Wodan, Donar, Freya en koning IJsreus.

Deze verhalen worden afgewisseld met hoofdstukken over Lars en Luuk. Ze spelen in de tuin vaak dat ze Vikingen zijn, in hun namaakboot. En ze stappen ook samen echt in de boot die achter hun huis ligt. Wat niet goed dreigt af te lopen. Boeiende en leerzame verhalen voor kinderen vanaf 5 jaar met soms wat moeilijke tekst, maar met enige aanpassingen van de voorlezer zal dat wel lukken.

De illustraties (door Harrie Geelen en bekroond met een Zilveren Penseel) bij de verhalen over de spelende Luuk en Lars zijn vrolijk gekleurd. Die over de Vikingen zien er heel anders uit: ze lijken uit hout gesneden. Veel donkere bruintinten, weinig kleur met spaarzame, vaak moeilijk te onderscheiden figuren. Niet zo aantrekkelijk voor jonge kinderen, lijkt me. Donkerbruine illustraties bij een bezoek aan de IJsreus vind ik eigenlijk niet passen. Maar soms ook verrassend, zoals golven met de woorden: verhalenverhalenverhalenverhalenverhalenverhalenverhalenverhalenverhalenverhalen. Over de breedte van twee pagina’s, golvend geschilderd. En in de tekst wordt een hamerslag uitgedrukt met !@~~|#?\\%&*($#” en dergelijke symbolen. In ieder geval wel een boek waar je, als je er enige moeite voor doet, niet meteen op uitgekeken bent.

Reserveer Van twee Vikingen in onze catalogus 

Hermien Bosman

Geen opmerkingen: