zaterdag 18 april 2020

Dina's erfenis

Een vierde boek in een trilogie; dat kan niet maar het is goed dat deze geschreven is. Het maakt iets af wat bij mij, door het lezen van het eerste deel van de (wat ik toen nog niet wist) trilogie altijd is blijven hangen; een onaf gevoel.

En nu niet gelijk afhaken omdat je denkt “daar begin ik niet aan, vier boeken”. Het is zo geschreven dat het vierde boek, alsook het eerste, tweede en derde boek, allemaal individueel zijn te lezen en je leest dan een prachtig boek. Geschreven in knisperend klare taal vol poëzie met op elke bladzijde levende mensen tot wie je je gaat verhouden.

In mijn geval begon dat dus bij het eerste boek, kortweg genoemd Het boek Dina. Het personage Dina ging onder mijn huid zitten; ik las het boek ademloos uit en ze is gedurende de tijd altijd bij me gebleven. Een sterke, eigenzinnige vrouw die opgroeit in het begin van de negentiende eeuw in Noorwegen; een harde tijd, zeker voor vrouwen.

Het boek is als een expressionistisch schilderij die in grove streken een vrouwenleven neerzet dat wild en onorthodox is en je de adem beneemt. In het boek Dina’s erfenis is het ondertussen 1890
geworden; tijden zijn veranderd maar vrouwen hebben nog steeds iets te bewijzen als het om onafhankelijkheid en rechten gaat.

De erfenis van feministe avant-la-lettre Dina speelt bij haar zoon Benjamin (Het boek Benjamin; tweede deel uit de trilogie) alsook bij haar kleindochter Karna (Het boek Karna; derde deel) en de mensen om hen heen een grote rol want de erfenis komt met kleerscheuren; Dina is zeer bepalend voor hun leven en ze moeten zich hiertoe verhouden.Hoe ze dat doen, vaak met vallen en opstaan, wordt in het laatste boek beschreven; liefdevol maar ook tragisch, kraakhelder maar ook filosofisch. Je leeft mee met deze mensen; er is geen ontkomen aan.

Als je houdt van goede verhalen die je meenemen naar een andere wereld maar met ruime vergelijkingen met onze huidige wereld: lees dan deze boeken. Liefde, opoffering, wanhoop, geluk en verdriet; het is tijdloos maar altijd weer nieuw. Herbjorg Wassmo (Noorwegen, 1942) is een uitzonderlijk vertelster. Haar boeken worden tot ver buiten Scandinavië bestsellers en zijn meerdere malen bekroond. Ze schrijft voornamelijk over vrouwen.

Ans Dalhuisen

Reserveer Dina's erfenis in onze catalogus.

Geen opmerkingen: