donderdag 19 maart 2020

Kleine brandjes overal

Het begint met het afbranden van het huis van de familie Richardson. Een brand die aangestoken is door jongste dochter Izzy. Kleine brandjes overal van Celeste Ng vertelt het verhaal van alles wat leidde tot deze dag.

Het huis staat in Shaker Heights. Daar is alles minutieus gepland. Van de kleur van de huizen tot hoe lang het gras van het gazon mag zijn. De familie Richardson lijkt een modelfamilie in een modelstadje. Groot huis, een goede baan, kinderen in de bloei van hun leven. Maar natuurlijk is alles niet zoals het lijkt.

De komst van Mia en haar dochter Pearl brengt verandering. Pearl raakt bevriend met de kinderen van de Richardsons en ook Mia gaat een rol spelen binnen de familie. Als vrienden van de Richardsons in een lastige voogdijzaak belanden, komen Mia en Mrs. Richardson lijnrecht tegenover elkaar te staan. Geheimen worden langzaam blootgelegd en de rampzalige dag van de brand komt langzaam dichterbij.

Waar het boek voor mij vooral over gaat, is het onbegrip dat wij mensen vaak voor elkaar hebben. We weten niet wat er zich precies in andermans hoofd afspeelt. Maar we doen daar wel allerlei aannames over die onze houding bepalen. Aannames waarvan we niet weten of ze wel kloppen. We zijn natuurlijk allemaal het centrum van ons eigen wereldje. Er blijft niet altijd ruimte over om ons echt te verdiepen in wat er bij een ander speelt. Terwijl dat het soms zoveel makkelijker zou maken.

Wat is slecht en wat is goed? In hoeverre speelt je verleden mee in jouw handelen van vandaag? Over dit soort vragen zet dit boek je aan het denken. Maar daarnaast is het vooral ook een spannend verhaal met boeiende hoofdpersonen met wie je steeds een beetje meer vertrouwd raakt.

Reserveer Kleine brandjes overal in de Bibliotheek

Geen opmerkingen: