zaterdag 21 maart 2020

De laatkomer

Er waren een paar redenen waarom ik dit boek opnieuw heb gelezen. De eerste was de film “De beentjes van Hildegard”. Toen ik hoorde waar de film over ging bleef maar in mijn hoofd zitten dat ik dat thema al eens ergens had gelezen. Na veel gepieker kwam ik opeens op De laatkomer van Dimitri Verhulst.

De tweede reden was dat het vorige week Boekenweek was, met als thema Dwarsliggers en Rebellen. Voor mij past Dimitri Verhulst uitstekend binnen deze groep.

De derde reden is dat hij net een nieuw boek uit heeft, Onze verslaggever in de leegte, die nogal wat stof schijnt te doen opwaaien. Het zijn dagboekaantekeningen waar ik, als fervent Verhulstfan, zeer nieuwsgierig naar ben.

Maar nu eerst dan De Laatkomer; een boek uit 2013. Het thema is te vergelijken met De beentjes. Een man laat zich bewust opnemen in een verpleeghuis, veinzend dat hij dement is, om aan zijn bemoeizuchtige vrouw en zijn alledaagse leventje te ontsnappen en zijn gevoel van eigenwaarde terug te vinden.

Het boek - het zijn slechts 138 bladzijden - is een plezier om te lezen. De taal van Dimitri Verhulst is, zeker voor ons Nederlanders, bloemrijk; het boek leent zich goed om hardop te lezen. Inventief, vermakelijk en met net voldoende ondergrond om het substantie te geven.

Lees het; u zult zeker gecharmeerd raken van zoveel rijkdom aan woorden.

Ans Dalhuisen

Reserveer het boek De laatkomer in de Bibliotheek
Leen het e-book De laatkomer in de Online Bibliotheek
Reserveer het boek Onze verslaggever in de leegte in de Bibliotheek

Geen opmerkingen: