donderdag 20 februari 2020

De beer en de nachtegaal

Ik lees nog steeds graag sprookjes. Af en toe pak ik de bekende oude verhalen van Hans Christian Andersen en de gebroeders Grimm er weer bij. Maar ook sprookjes gegoten in romanvorm lees ik graag. De beer en de nachtegaal van Katherine Arden is er zo één.

Het is een duister en magisch sprookje over Vasja. Ze groeit op in een middeleeuws dorpje in het onherbergzame noorden van Rusland. Sneeuw, wind en kou bepalen het leven. Haar moeder is gestorven en ze wordt opgevoed door haar min. Die vertelt verhalen over de Winterkoning, ook al zijn verhalen over de oude magie verboden door de kerk.

Voor Vasja zijn het alleen geen sprookjes. Zij ziet de geesten en demonen die huis en haard beschermen. Ze voelt een eeuwenoude duistere vorm van magie in kracht toenemen in de wildernis van het bos vlakbij haar dorp. En tegelijkertijd verzwakken de goede geesten, omdat de kerk het de mensen verbiedt nog in hen te geloven.

Vasja is een krachtige heldin. Ze is tegendraads en volgt niet slaafs de instructies van regering en kerk op. Ze maakt gebruik van haar krachten en gaat op weg om de destructie van haar land en mensen te voorkomen. Het boek is heel prettig geschreven, je wordt snel het verhaal in getrokken. Je volgt Vasja in haar 'kruistocht' voor het goede, terwijl aan alle kanten het gevaar opdoemt. Katherine Arden zet haar karakters heel sterk neer. En de zetting in koud, vijandig Rusland draagt ook zeker bij aan het mysterieuze en magische gevoel van dit sprookje.

Deel 1 in de Winternacht-trilogie.

Reserveer De beer en de nachtegaal in de Bibliotheek

Geen opmerkingen: