woensdag 12 februari 2020

84 Charing Cross Road van Helene Hanff

Een van de hele fijne kleine juweeltjes in mijn eigen boekenkast is dit boekje: 84 Charing Cross Road van Helene Hanff. Ik koester het al jaren en herlees het ook even zo vaak. En met veel plezier. 

Het is het waargebeurde verhaal van Helene Hanff, een creatieve Amerikaanse schrijfster uit New York, die dol is op het lezen van klassieke Engelse literatuur. Ze reageert op een advertentie in de Saturday Review of Literature van antiquariaat Marks & Co in Londen, gevestigd op het adres 84 Charing Cross Road, niet vermoedend hoe deze zoekopdracht zou uitmonden in een hele bijzondere en warme correspondentie, die ook nu - zoveel jaar later - nog steeds heel fijn is om te lezen. 


Het is 1949 en Helene Hanff is gefrustreerd omdat ze veel Engelse klassieke literatuur niet in New York kan krijgen. Ze besluit het Engelse antiquariaat in te schakelen bij haar immer voortdurende honger naar Engelse klassiekers. Manager van de winkel en hoofd inkoop Frank Doel beantwoordt haar verzoeken. Eerst zakelijk en formeel, maar al gauw ontstaat er een lange-afstandsvriendschap per brief, niet alleen met Frank, maar ook met andere personeelsleden uit de boekwinkel. Het naoorlogse Engeland staat nog sterk op rantsoen en behalve boekverzoeken gaan er ook voedselpakketten richting Marks & Co. Niet alleen de humoristische, maar ook vrolijk sarcastische toon van de brieven van Helene zijn een plezier om te lezen, maar je komt ook te weten hoe Engeland na de oorlog weer opkrabbelt. En je leert en passant ook nog eens veel over Engelse klassieke literatuur.
Op het adres 84 Charing Cross Road is nog steeds een plaquette te vinden die herinnert aan dit bijzondere verhaal. De boekhandel zit er helaas al lang niet meer. 


Het boek was een succes toen het uitkwam en kreeg lovende recensies 'A must for anyone who reads’ (Daily Express) en ‘an unmitigated delight from cover to cover’ (Daily Telegraph). In 1987 is dit boek verfilmd met in de hoofdrollen Anne Bancroft en Anthony Hopkins en werd het bewerkt tot toneelstukken en een hoorspel. De film is ook een absolute aanrader, overigens.

Reserveer 84 Charing Cross Road in onze catalogus.
 

Geen opmerkingen: