maandag 13 januari 2020

Arne Dahl en zijn A-team

Arne Dahl is een Zweedse misdaadliteratuur schrijver. Zijn boeken zijn ook verfilmd en dat levert spannende thrillers op, zoals we ze gewend zijn van de Scandinavische misdaadverfilmingen. Ik heb een aantal van deze verfilmingen gezien en ze zijn de moeite waard.

In deze serie draait het om het A-team van Jenny Hultín. Zij krijgt na de moord op twee kopstukken uit de financiële wereld de opdracht een team samen te tellen om deze zaak op te lossen met hoge prioriteit. Ze gaat op zoek naar geschikte politiemensen en vormt zo haar bijzondere team.

Het moet gezegd dat Jenny goed heeft nagedacht over de verschillende specialismen die ze in haar team wil hebben en hoe die elkaar goed kunnen aanvullen. Dit levert een groep mensen op met naast hun bijzondere specialisme ook zo hun eigenaardigheden. Op een of andere manier roepen ze vanuit die totaal verschillende karaktereigenschappen allemaal sympathie op. Ik zal ze voorstellen.

Op de eerste plaats is daar Paul Hjelm. Een prima vent, gedreven, bij wie rechtvaardigheid voorop staat. Getrouwd en met twee puberkinderen, een dochter en zoon, waar hij de handen vol aan heeft. Het feit dat hij lef toont heeft hem bij het team van Hultín gebracht.
Dan is er Kerstin Holm, de enige vrouw in het gezelschap, die een mysterieus verleden heeft en daar weinig over kwijt wil. Net als Hjelm gedreven en slim.
Jorge Chavez is de jonge hond, licht ontvlambaar en een kei in alles wat met computers te maken heeft..
Arto Söderstedt is een Fin waar we weinig over weten, behalve dat hij heel veel weet en zijn vijf kinderen met een nummer aanduidt. Arto heeft wat autistische trekjes en is de grote denker binnen het gezelschap. Hij kan onverwachte verbanden leggen en hem vallen dingen op die anderen makkelijk over het hoofd zien.
Viggo Norlander lijkt een beetje een buitenstaander. Hij komt wat klunsig over, wil zich soms net iets teveel bewijzen, maar juist die eigenschap levert soms verrassende inzichten op. Het is onmogelijk deze grote teddybeer niet aardig te vinden.
Tot slot is daar Gunnar Nyberg, een beer van een vent, maar met een klein hartje en een levensgroot verdriet om zijn kinderen die hij al 15 jaar niet heeft gezien.

In de loop van de serie zie je deze mensen naar elkaar toegroeien en een hecht team vormen. Het zijn geen kinderachtige zaken waar ze mee te maken krijgen en, zoals wel vaker in de Scandinavische series, het gaat er soms hard aan toe. Ik heb m'n hoofd wel eens afgewend als het me wat teveel werd.
Het gaat altijd om grote nationale zaken, vaak met een internationale component.

Inmiddels heb ik een aantal verfilmingen gezien en ik ga de resterende allemaal afkijken. Dat weet ik nu in ieder geval al zeker.

Reserveer een boek van Arne Dahl in onze catalogus
Reserveer een verfilming van de boeken van Arne Dahl in onze catalogus

Geen opmerkingen: