maandag 11 november 2019

Moord op de moestuin

Dit is een boek voor een paar uur heerlijk ongecompliceerd leesplezier. De karakters zijn aansprekend, de omgeving spreekt tot ieders verbeelding, maar vooral voor de volkstuinierders onder ons is het een feest der herkenning, en het verhaal loopt ook nog eens soepeltjes weg. Het was afgelopen zomer het eerste boek dat ik las tijdens de vakantie en ik heb er van genoten.
Moord op de moestuin van Nicolien Mizee is goed geschreven, bevat de nodige humor en heeft een verrassende plot.

Het is gewoon zo'n heerlijk boek en toen werd het 'boek van de maand' bij DWDD. Dan weet je wel wat er gebeurt.

'Moord op de moestuin' gaat over Landgoed Groenlust. Als de man van Judith, Thijs, net nadat ze getrouwd zijn een hartaanval krijgt ziet het leven van de twee echtelieden er iets anders uit dan ze verwacht hadden. Thijs vertrouwt zijn eigen lichaam niet meer en leeft in continue angst, schrijfster Judith loopt het inmiddels helemaal over als mantelzorger en kampt met een writers block. Zus en zwager hebben daar iets op gevonden: de rust van een zomerhuisje op het landgoed van oude vriendinnen Fiep en Anne.
Een aantal excentrieke figuren huurt,voor een symbolisch bedrag, de volkstuintjes op het landgoed. Dit was zo bedacht door de vader van Fiep en Anne. Deze vader, Friso, is jaren terug plotseling verdwenen; een mysterie dat nooit is opgelost. Met de komt van Judith en Thijs en zus en zwager wordt de boel flink opgeschud.

Door haar nieuwsgierige aard komt Judith (en wij dus ook) veel te weten over de verschillende tuinierders. Haar gesnuffel brengt haar zelfs in een deel van de tuin waar ze bij toeval, verscholen in het bamboebos, een schedel vindt. Judith zelf denkt aan een grap, maar het blijkt de schedel van Friso te zijn. Vanaf dat moment zijn de poppen pas echt aan het dansen.

Lichtvoetig dansen we verder over het landgoed. En passant komen we het een en ander te weten over de planten en dieren die een plekje op het landgoed en in de tuintjes gevonden hebben en met een verrassende plot aan het eind is dit boek een detective in de juiste zin van het woord.

Een laconieke toon, vileine humor, licht absurdisme en een wat naïeve hoofdpersoon, een prima boek!

Reserveer 'Moord op de moestuin' in onze catalogusGeen opmerkingen: