donderdag 29 augustus 2019

Top 10 over 100

Bibliotheek Hengelo bestaat 100 jaar. 100 jaar! Dat betekent dat het een hele eeuw geleden is, dat de Openbare Leeszaal en Bibliotheek in Hengelo werd opgericht. Dat vieren we de hele maand september met een bomvol programma.

Voor deze 'top 10' aan de vooravond van ons jubileum, ben ik onze catalogus eens ingedoken om te kijken welke interessante dingen ik tegenkwam. Ik zet ze hier voor je op een rijtje. En ja, ik had een top 100 kunnen maken. Maar ik heb nog 100 andere dingen te doen...


Fiep in 100 woorden
Eén van de beroemdste illustratoren van ons land: Fiep Westendorp. Dit geweldige aanwijsprentenboek bevat 100 van haar kleurrijke illustraties die elk een voorwerp benoemen in het Nederlands, Engels, Turks en Arabisch. Vanaf ca. 2 jaar.
Reserveer in de Bibliotheek

De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween
Ik vond dit een geweldig boek, ik heb er erg om gelachen. Dit boek van auteur Jonas Jonasson gaat over Allan, die op zijn honderdste verjaardag het bejaardentehuis, waar hij woont, ontvlucht. Bij het busstation steelt hij een zware koffer die vol blijkt te zitten met geld. Hij krijgt zowel de politie als diverse criminelen en andere in het geld geïnteresseerden achter zich aan. Wat volgt is een absurd verhaal, dat uitstekend in elkaar zit. Ik heb genoten van de plottwisten en zwarte humor.
Reserveer in de Bibliotheek


Bakken met de Cake Boss
Buddy Valastro is bekend van de televisieserie Cake Boss, te zien op TLC. Zijn bakboek is een 'opleiding tot bakken en decoreren' en bevat 100 recepten van verschillende moeilijkheidsgraden. Koekjes, gebak, taarten en cupcakes; het komt allemaal voorbij. Bovendien vertelt Buddy van alles over zijn werk en leven. Hij komt uit een bakkersfamilie en hij begon al in de familiezaak toen hij 11 jaar was. Na het overlijden van zijn vader, volgde hij hem op als 'Cake Boss', werd bekend met diverse tv-programma's en schreef onder andere dit bakboek. Reserveer in de Bibliotheek

Hoe word je 100?
William Cortvriendt presenteert in dit boek zijn feiten over hoe we gezond en jong kunnen blijven. Cortvriendt, een arts, gebruikt daarbij alledaagse taal om het belang van een gezonde leefstijl en de kracht van voeding uiteen te zetten. Hij vertelt meer over diverse voedingsmiddelen, zoals zout, kruiden en alcohol. Bovendien heeft hij praktische adviezen, hoe jijzelf de beste keuzes kunt maken als het op gezondheid aankomt. Omroep MAX heeft een tv-serie gemaakt op basis van dit boek. Daarbij is ook een kookboek verschenen, dus je kunt ook nog eens direct aan de slag in de keuken.
Reserveer in de Bibliotheek

100 reizen die je leven veranderen
Dit boek bevat de mooiste reiservaringen van journalisten, reisschrijvers en fotografen. Matt Phillips, redacteur bij Lonely Planet, verzamelde een jaar lang ervaringen van reisschrijvers en fotografen. Hij stelde hen de vraag wat het meest onvergetelijke moment was op de mooiste reis die ze gemaakt hebben. Deze bundel bevat dan ook heel veel verschillende reismomenten. Van sportieve avonturen door de onbewoonde wereld tot bijzondere ontmoetingen met de lokale bevolking en machtige dieren. Van stedentrips tot verre wereldreizen. Met prachtige kleurenfoto's om bij weg te dromen. Reserveer in de Bibliotheek


The 100
Deze Amerikaanse post-apocalyptische dramaserie speelt zich af na een nucleaire oorlog. De enige overlevenden zijn zo'n 4.000 inwoners die rondcirkelen boven de aarde in ruimtestations. Na bijna 100 jaar besluit men 100 jongeren naar de aarde te sturen om te testen of deze weer bewoonbaar is geworden. Natuurlijk verloopt dat niet van een leien dakje, want hoe veilig is de aarde na een nucleaire ramp? En een groep van 100 personen ergens droppen, dat is vragen om machtspelletjes, romances en intriges.
Reserveer in de Bibliotheek


Het waanzinnige boek over de billosaurus en andere prehistorische wezens
Dit boek kwam bij mijn zoektocht door onze catalogus naar boven door de ondertitel: "99% nonsens, 100% humor". Klinkt goed, gaan we lezen! Het boek is geschreven door Andy Griffiths en de tekeningen zijn van Terry Denton. Het duo ken je vast van hun waanzinnig populaire jeugdboekenreeks De waanzinnige boomhut. Dit boek bevat beschrijvingen van niet-bestaande prehistorische dieren. Zoals de Kwijlstaartrog, de Gigabillosauros en de Octopoeps. Vanaf ca. 9 t/m 13 jaar.
Reserveer in de Bibliotheek


Blik op vroeger: een spel om nooit te vergeten
Sinds een jaartje hebben we in de Bibliotheek Hengelo een dementheek. Met boeken over dementie en allerlei spellen. Voor mensen die er zelf mee worstelen, maar ook voor de mensen in hun naaste omgeving. Onze medewerkers zijn opgeleid om vragen te beantwoorden en bezoekers verder op weg te helpen. Om makkelijker te communiceren met mensen met dementie, zijn er allerlei spellen te vinden. Waaronder dit Blik op vroeger. Hiermee kun je bijzondere herinneringen ophalen. Het zijn 100 vragen, onderverdeeld in 10 herkenbare thema's. Reserveer in de Bibliotheek

100 jaar mooie mannen
Mode voor heren, arbeiders, skinheads en ander manvolk. Van zo'n titel word je toch nieuwsgierig? Dit boek brengt de ontwikkeling van herenmode in woord en beeld. Het verbindt mannenmode met de maatschappij, technische innovatie, straat- en subculturen. In twaalf hoofdstukken wordt aandacht besteed aan stijlontwerpen. Elk onderwerp heeft een stempel gezet op een periode: maatkleding, werkkleding, imago, vernieuwing, film- en televisie en meer. Met veel beeldmateriaal van bekende personen tot de onbekende man op straat.
Reserveer in de Bibliotheek


100 cabaret hoogtepunten
Dit is een verzamel-cd met 100 kleinkunstliedjes en een aantal conferences uit de jaren 1959-2004. Al wat ouder dus, maar artiesten als Herman van Veen, Youp van 't Hek, Wim Sonneveld en Brigitte Kaandorp beloven veel luisterplezier. De box bestaat uit 5 cd's.
Reserveer in de Bibliotheek
Geen opmerkingen: