zondag 25 augustus 2019

Retour de France: over de route nostalgique naar het Frankrijk van nu

Veel Nederlanders nemen op weg naar Zuid-Frankrijk de Autoroute du Soleil. Niet een top ervaring met al die tolpoorten en standaard wegrestaurants, waar ik dit jaar meemaakte dat een man tegen een pinautomaat stond te plassen.

Vroeger ging alles via de Route Nationale 7, de bijna duizend kilometer lange tweebaansweg tussen Parijs en Menton. De Nationale 7 is de Route 66 van Frankrijk: vol met nostalgie en naoorlogs optimisme. Peter Giesen vertelt in Retour de France aan de hand van deze klassieke route over de geschiedenis en cultuur van Frankrijk maar ook over de hedendaagse problemen van dit prachtige land.

Peter Giesen studeerde geschiedenis Utrecht en werd daarna journalist. Hij woonde 5 jaar in Parijs en was werkzaam als correspondent voor de Volkskrant. Hij was ook in Parijs toen daar in 2015 de aanslagen plaatsvonden. Een tweede scharnierpunt van zijn correspondentschap was de verkiezing van Emmanuel Macron tot president in 2017.

Beide gebeurtenissen hebben een prominente plek in zijn boek. Hij gaat naar de banlieues waar de 2 aanslagplegers op Charlie Hebdo vandaan kwamen. Ondanks alle negatieve verhalen "is de banlieue bijna teleurstellend normaal". Je kunt er overdag zonder problemen rondlopen. Maar natuurlijk is er veel criminaliteit en geweld. En sinds 2005 is er iets ingrijpends veranderd. Religie is veel belangrijker geworden. Veel van de problematiek in de banlieues is terug te voeren op de grote sociale ongelijkheid in Frankrijk.

Die ongelijkheid zie je ook terug in het onderwijs. Franse scholen zijn van oudsher gericht op excellentie en elitevorming waardoor de zwakke leerling er bekaaid van afkomt. President Macron, zelf een leerling van een eliteschool, heeft maatregelen genomen door het onderwijs te hervormen. In achterstandswijken zijn het aantal leerlingen in de eerste klas van het basisonderwijs gehalveerd en heeft hij het beroepsonderwijs versterkt.

De verhalen van Retour de France volgt de Route National 7. Na Parijs en de banlieues gaan we dieper Frankrijk en komen onderwerpen voorbij als het Franse platteland, de Franse gastronomie, de Franse auto en nog veel meer. Peter Giesen geeft een prachtig beeld van een "Schitterend bang land" dat onder President Macron aansluiting probeert te vinden bij de moderne tijd. 

Reserveer Retour de France in onze catalogus. 

Geen opmerkingen: