maandag 26 augustus 2019

Eleanor & Park

In regio noord zijn vandaag de scholen weer begonnen en dus we bespreken vandaag een bijpassend verhaal., namelijk Eleanor & Park.

We gaan terug naar het jaar 1986. Het begin van het schooljaar. Eleanor stapt in de bus en gaat op de laatste lege plek in de bus zitten en daardoor naast Park. En zoals de ongeschreven regels zijn, als je eenmaal een plekje in de bus kiest zit je er de rest van het jaar.

Eleanor beschikt over zo'n beetje alle kwaliteiten waar men je om kan pesten. Ze heeft rood ontembaar haar, ze is groot en raar en ze draagt gekke kleding.

Park is een Aziatische jongen die z'n best doet om niet op te vallen, ondanks dat hij de enige Aziatische jongen op school is.

Het is dan ook niet gek dat de twee in eerste instantie niks van elkaar willen weten of toch niet?

Na verloop van tijd beginnen Eleanor en Park met elkaar te communiceren. In het begin vooral vanuit Park middels het meenemen van comics die Eleanor stiekem mee leest en later door het maken van mixtapes die ze samen luisteren. Zo slaat de vlam over. 

Vanaf pagina een wordt je in het verhaal getrokken. Je leert zowel Eleanor als Park goed kennen omdat Rainbow Rowell ervoor heeft gekozen telkens van perspectief te wisselen tussen de twee personages. Zo leer je van beide personages hun gevoelens en gedachten over dezelfde momenten. 

Rainbow Rowell weet met haar verhaal een prachtige schets te geven van hoe een eerste liefde kan voelen. De overweldigende gevoelens en de wetenschap dat de liefde waarschijnlijk niet houdbaar zal zijn, maar toch durf je dat niet te geloven. Voordat je denkt dat het verhaal van Eleanor en Park alleen over de eerste verliefdheid gaat, dat is niet het geval. Het verhaal behandelt ook andere zwaardere thematiek, maar ik wil niet te veel weggeven.

Wanneer je verder in het verhaal zit leer je meer over de achtergronden van Eleanor en Park. Park komt uit een net gezin met een vader die liever had gezien dat zijn zoon wat meer van sport hield. Maar over het algemeen een veilig thuis. De wereld van Eleanor kon niet meer verschillen met die van Park. Bij Eleanor thuis moet zij uitkijken voor haar dronken en gewelddadige stiefvader. Haar moeder doet haar best om de eindjes aan elkaar te knopen om voor iedereen te zorgen. 

Door de wisseling van perspectieven leren we het dagelijkse leven van Eleanor goed kennen, maar weten wij ook meer dan Park wanneer Eleanor het moeilijk heeft. Toch weet Rainbow Rowell het verhaal zo te draaien dat je vragen blijft stellen en meer wilt weten. Want pas op het einde leren we het hele verhaal en de gevolgen.


Nieuwsgierig geworden naar de rest van het verhaal? Reserveer Eleanor & Park dan via de link.


Geen opmerkingen: