donderdag 18 juli 2019

Y - de laatste Kinsey Millhone

De vakantie is begonnen. Overal worden tassen ingepakt, routes uitgestippeld en eerste levensbehoeften bij elkaar gezocht. Voor veel mensen mag een tas vol boeken dan niet ontbreken. Gelukkig zijn er nu de VakantieBieb, de e-books bibliotheek en de LuisterBieb. Dat scheelt heel wat gewicht in de rugzak of koffer! En voor mij is vakantie altijd hét moment om eens wat anders te lezen. Het liefst mooie jeugdboeken of van die lekkere pageturner detectives. Mijn favoriete serie blijft die het Alfabet van schrijfster Sue Grafton over de stoere, Californische detective Kinsey Millhone. Helaas staat het laatste deel nu op de plank; Y, staat voor Yesterday.Het was een mooie liefde. Ik volgde Kinsey van de A, waarin ze als 32-jarige zelfstandige privé-detective zichzelf en haar manier van werken aan de lezers voorstelt, tot aan de Y, als ze met 39 jaar meer ervaren en meer doorleefd is. Haar laatste avontuur heeft alle ingrediënten die we van een Sue Grafton kennen en bevat alle belangrijke personages uit haar leven. Ze lijkt ook toe te werken naar een soort einde. Huisbaas Henry ligt met slechte gezondheid in het ziekenhuis. haar beide ex-en dartelen nog wat om haar heen en de ene heeft zichzelf opnieuw met een affaire flink in de nesten gewerkt, er komt zelfs ineens een baby om de hoek kijken, haar grootste stalker en vijand wordt uitgeschakeld en ze lijkt zelfs een beetje moe te worden van dit hectische en soms zenuwslopende bestaan. En natuurlijk speelt het nog altijd in die heerlijke jaren 80, zonder computer, mobiel of internet.

De casus die ze hier oplost is eigenlijk te ingewikkeld om kort te omschrijven. Iets met tieners, die ooit een minderjarig meisje hebben verkracht en gefilmd en een ander meisje hebben vermoord, wat weer wordt opgerakeld als de enige die daarvoor de bak in ging vrij komt en gelijk gechanteerd wordt met de tape van de verkrachting. Zoals zo vaak begint Kinsey aan één touwtje te trekken, waardoor alle steentjes langzaam omvallen tot je ineens in een stroomversnelling naar de ontknoping wordt gezogen. Heerlijk.

Helaas overleed Sue Grafton in 2017 aan de gevolgen van kanker voordat ze de serie kon afmaken. Ze schijnt ook geen gostwriters te accepteren om het laatste deel in haar naam te voltooien. Of dat er films of tv-series van haar boeken gemaakt worden. Ik fantaseer er deze zomer gewoon over dat Kinsey en Cheney weer bij elkaar komen. Dat Anna kiest voor open adoptie. Misschien komt Henry wel te overlijden, waardoor Kinsey uit haar huisje moet. Wat een goeie reden is om bij Cheney in te trekken. En misschien ontdekt ze wel nog iets meer over haar eigen familie en levensverhaal. Dat lijkt me mooi. Heel jammer dat ik het nooit zal weten, maar dromen is eigenlijk ook wel heel leuk. Zo kan iedereen er z'n eigen einde van maken!

Reserveer Y in onze catalogus.
Lees meer over Sue Grafton en het Kinsey-alfabet.

Geen opmerkingen: