donderdag 4 april 2019

Witte dood

Hou je van Engelse detectives? Lees dan eens de boeken van Robert Galbraith over privédetective Cormoran Strike. Galbraith is het pseudoniem van J.K. Rowling, de auteur van de bekende Harry Potter boeken. En hoewel de Strike-serie voor een ander publiek geschreven is, vind je er haar sterkte in terug: de manier waarop ze een verhaal vertelt, hoe ze een wereld weet te schetsen met woorden.

Persoonlijk vind ik alles goed wat ze tot nu toe heeft geschreven. Ik heb genoten van Harry Potter, was onder de indruk van het schrijnende Een goede raad en ook de Strike-serie is aan mij besteed.

Rowling schreef het eerste deel trouwens niet voor niets onder een pseudoniem. Ze wilde weer eens een boek uitbrengen zonder hype of verwachtingen. Als het ware opnieuw beginnen en zien wat er gebeurt.

Maar helaas, haar anonimiteit was van korte duur, toen één van haar advocaten iets liet vallen in bijzijn van de beste vriendin van zijn vrouw. Die het vervolgens op twitter publiceerde… Het boek deed het in eerste instantie al best goed, maar schoot naar de top van alle lijsten toen bekend werd wie de echte schrijver van het boek was.

Getormenteerde ziel
Ik vraag me af of ze het opnieuw geprobeerd heeft. Of er nu boeken rondzwerven, geschreven onder een andere naam, wachtend om ontdekt te worden. Maar goed, terug naar Cormoran Strike. Ik las Witte dood, het vierde deel van de serie. Strike zat in het leger, totdat hij zijn onderbeen verloor bij een aanslag in Afghanistan. Een getormenteerde ziel met een moeilijk verleden, opgevoed door een moeder die hem en zijn zusje verwaarloosde. Zijn partner is Robin Ellacott. Zij is een stuk frisser, maar heeft een eigen verleden dat haar dwars zit.

Het verhaal begint met een extreem verwarde jongeman die bij Strike op de stoep staat met het verhaal dat hij als kleine jongen zag hoe een kind vermoord werd. Maar niemand gelooft hem en dat drijft hem tot waanzin. Kan Strike voor eens en altijd uitzoeken wat er toen gebeurd is? Strike is geïntrigeerd door een aantal details in het verhaal. Hij gaat samen met Robin op onderzoek uit.

Verdachten
Een spannende zoektocht volgt, tot in de hoogste regionen van de regering. We krijgen een inkijkje in het leven en de moraal van de oude rijken. Maar ook in het milieu van relschoppers en anarchisten. Zoals het een who-dunnit betaamt, komt er een grote aantal verdachten langs. Wie hoort bij wie? Wie heeft wat gedaan? Rowling weet het spannend te houden tot op het laatst.

Witte dood is prima op zichzelf te lezen qua mysterie. Maar wil je meer achtergrond bij de personages en hou je van een ontluikende liefdesgeschiedenis? Begin dan bij deel 1. En nog een extra tip: De BBC heeft een tv-verfilming gemaakt van de eerste drie delen, ook zeer vermakelijk!

Reserveer Witte dood in de Bibliotheek

Geen opmerkingen: