donderdag 18 april 2019

Rode letters


Mijn moeder leerde mij op jonge leeftijd het belang van boeken en verhalen. De vele keren dat zij met mij meeging naar de bibliotheek en hielp met het uitkiezen van boeken zijn ontelbaar. Op een gegeven moment leerde ik mijn eigen favoriete genres ontdekken. Zo maakte ik kennis met fantasy, vooral veelal in het Engels. Na jarenlang advies geven over welke boeken ik mee kon nemen, draaiden de rollen om en begon ik mijn moeder te overtuigen om eens aan de fantasy te beginnen. Uiteindelijk vond ik een serie die haar overhaalde.  Het leuke is dat het boek dat ik vandaag bespreek een fantasyboek is die ikzelf nog niet uit de kast had gehaald. Maar op advies van mijn moeder ben ik er aan begonnen.

Stel je voor in de wereld leven niet alleen dieren en mensen, maar ook Anderen. Bovennatuurlijke wezens die zoals het woord al zegt ‘anders’ zijn zoals weerdieren en vampieren. Maar voordat je nu denkt dat dit een standaard fantasy verhaal is over vampieren en weerdieren heb je het verkeerd. De mens is in de wereld van Anne Bishop niet het dominante heersende organisme. De Anderen leven voornamelijk in de wildernis, maar na de komst van mensen op het contignent Thaisa ook in stadsparken om vandaar een oogje op de ‘apen’ te houden, zoals Anderen mensen minachtend noemen.

We beginnen Rode letters met de kennismaking van Meg Corbyn. Meg is een cassandra sangue, met andere woorden een bloedprofeet. Wanneer Megs bloed vloeit ziet zij visioenen. Meg is juist ontvlucht uit een akelige situatie, namelijk haar levenslange gevangenschap uit een instituut waar ze de visioenen van cassandra sangues verkopen aan de hoogste bieder. Tijdens haar vlucht komt Meg terecht in het stadspark van Lakeside. Daar ontmoet zij Simon Wolfgard die haar de baan van contactpersoon aanbiedt van het stadspark van Lakeside.

Het stadspark van Lakeside is anders dan alle andere stadsparken in Thaisa, In Lakeside werken er mensen in sommige winkels van het stadspark en zijn op beperkte uren mensen ook welkom om te komen winkelen. Simon, de leider van het stadspark, weerwolf en gedeeld eigenaar van de boekhandel Beestachtig Goede Boeken, afgekort BGB, bepaalt wat er allemaal in het stadspark gebeurt. Wanneer hij Meg bij het stadspark ziet, geeft hij haar de baan van contactpersoon en het bijbehorende appartement. Niet omdat hij denkt dat Meg degene is die ze zoeken voor deze functie, maar om van een volhardende klant af te komen die die functie ambieert.

Terwijl Meg zich verdiept in de diverse taken van contactmens, zoals het postkantoor van het stadspark bemannen en het rondbrengen van de pakketjes, maakt ze overal waar ze komt vrienden, of toch niet? De eigenaar van het instituut zet alles op alles om Meg terug te krijgen.

In het begin is het even wennen aan de wereld van Anderen die Bischop schetst, maar zodra je eenmaal gewend bent aan de diverse soorten bovennatuurlijke wezens en hoe zij hun wereld draaiend houden wordt je echt meegenomen in het verhaal. Bishop weet de spanning in het verhaal aan te brengen, terwijl ze ondertussen grapjes in de tekst weet te stoppen. De karakters die Bishp neerzet zijn geloofwaardig netals het verhaal dat zij schetst.

Geen opmerkingen: