maandag 8 april 2019

Oorsprong

Na het grote succes van De Da Vinci Code is het iedere keer weer een enorm marketing spektakel als er een nieuw boek van Dan Brown verschijnt. Zijn buitenlandse reizen worden nauwlettend gevolgd, om te kunnen speculeren over welke gebouwen of kunstwerken een rol gaan spelen. Vertalers worden in bunkers opgesloten, om te zorgen dat het nieuwe werk op hetzelfde moment in 56 landen in de winkels ligt. Echt bizar. Maar ja, ik snap het wel. Het zijn gewoon telkens weer briljante complotten, die Dan Brown meesterlijk weet te koppelen aan bestaande kunst, bestaande personen, bestaande gebouwen en bestaande wetenschappelijke of religieuze feiten. Zo ook in zijn nieuwste boek: Oorsprong.

Alle ingrediƫnten van Dan Browns succesrecept zijn weer door elkaar gehusseld: hoogleraar kunstgeschiedenis en symboliek Robert Langdon, de (net niet) onthulling van een grote ontdekking die de wereld gaat redden of juist vernietigen, een moord, een zoektocht langs symbolen, kunst, literatuur en wereldsteden, een onverwachte ontknoping en natuurlijk een heleboel wetenschap en religie. Oh ja, en een mooie vrouw, die Langdon helpt om alle puzzelstukje in elkaar te leggen. Eigenlijk is het gewoon een wat meer academische James Bond, als je het zo bekijkt.

In Oorsprong gaat de 'grote ontdekking' precies over wat de titel al zegt; onze oorsprong. Een oud-student van Langdon beweert het antwoord te hebben gevonden op de twee grootste levensvragen die de mensheid bezighouden: waar komen we vandaan en waar gaan we naartoe? Hij organiseert een spectaculaire onthulling in het Guggenheim-museum in Bilbao, waarvoor hij Langdon uitnodigt. Gebruikmakend van de kracht van alle sociale media zorgt hij voor een miljoenenpubliek dat zijn onthulling gaat zien. Helaas loopt dat allemaal net iets anders natuurlijk, waarna Langdon en die eerder genoemde mooie vrouw op zoek gaan naar die ontdekking, om hem alsnog te onthullen aan de wereld.

Natuurlijk spelen de drie grootste wereldreligies een rol in het proberen te voorkomen van deze bekendmaking. Want stel je voor dat echt bewezen wordt dat het christendom, het jodendom en de islam niks te maken hebben met onze oorsprong of toekomst en de hele wereld stopt met geloven. En dan is er dat nieuwe ingrediƫnt dat dit boek net een beetje extra smaak en structuur geeft; de sociale media, het nepnieuws, complotdenkers en de Kunstmatige Intelligentie, of wel pratende computers.

Ik vind het allemaal weer geniaal gevonden en aan elkaar gevlochten. En het doet je opnieuw nadenken over wat religie en geloven betekent voor jou, over waarom bepaalde vragen wel of niet beantwoord zouden moeten worden, over de impact van computers en media en wat nog wenselijk is. Dat soort dingen. Er nog meer over vertellen zou elk leesplezier wegnemen. Je moet de reis echt zelf maken. Helemaal leuk was dat ik de ontknoping over de dader zelfs al snel in de gaten kreeg. Wat kan komen door mijn briljante speurgeest of door het matige en meer voorspelbare schrijven van Dan Brown. Laten we het maar op dat eerste houden, want het is gewoon opnieuw een heerlijk boek om te lezen!

Reserveer Oorsprong in onze catalogus.

Geen opmerkingen: