dinsdag 16 april 2019

Kloostermoord

Ik ben net terug van een weekje Terschelling en het eerste wat we daar altijd doen is een bezoekje brengen aan De Boekenboer in Formerum op zoek naar lekker tweedehands boek. En daar vond ik dit super spannende juweeltje: Kloostermoord door C.J. Sansom. Nou, de rest van de vakantie had niemand last van mij.

Het is 1537 in Engeland en advocaat Matthew Shardlake krijgt van Thomas Cromwell, na de koning Henry VIII de machtigste man van het land, de opdracht om met spoed een moord te onderzoeken in het Klooster van Scarnsea aan de kust bij Sussex.

Het zijn politiek en religieus woelige tijden in Engeland. Koning Henry VIII heeft net zijn 2e vrouw Anne Boleyn onthoofd en Engeland heeft zich afgescheiden van de katholieke kerk. Als hoofd van de protestante Kerk van Engeland heeft Henry zijn begerige oogjes laten vallen op de rijke katholieke kloosters. Door nieuwe wetgeving en regels maakt hij de monniken het leven zuur met als uiteindelijk doel de kloosters op te heffen en al de rijkdommen en land in te pikken.

Matthew Shardlake is reformist en geloof echt in de protestante hervormingen. Hij krijgt opdracht om de moord op de vertegenwoordiger van de koning te onderzoeken in het Klooster van Scarnsea. Die is namelijk wreed onthoofd. Shardlake staat onder druk om zo snel mogelijk resultaat te boeken maar ondertussen gebeuren er nog meer duistere zaken in het klooster.

Kloostermoord is spannend maar geeft ook een prachtig en accuraat tijdsbeeld van de enorme maatschappelijke veranderingen in die tijd in Engeland. Kloosters van 400 jaar oud worden in hun bestaan bedreigd en hebben dat deels door corruptie en zelfverrijking ook aan zichzelf te danken. Maar ook ook de nieuwe machthebbers deugen niet: de hervormingen worden ook als excuus gebruikt om zichzelf te verrijken.

Hou je van historische detectives dan is dit je boek. En het goede nieuws is dat dit het eerste deel van een heuse Shardlake serie is. Ik ben al in deel 2 begonnen!
 
Reserveer Kloostermoord in onze catalogus. 

Geen opmerkingen: