maandag 18 maart 2019

Koninginnen – Kendare Blake


Heb jij broers en/of zussen? Dan kan je je vast nog wel herinneren dat je met hen ruzie maakte. Je broer of zus zei of deed iets of vroeg er gewoon om. Ik kan zelf nog de ruzies herinneren met mijn broer en zus. Vaak om helemaal niks of tenminste zo lijkt het nu.

Maar wat als je een drieling bent en tegelijkertijd alle drie de troonopvolger? Wat als je als op jonge leeftijd uit elkaar wordt gehaald om door verschillende groepen van de bevolking opgevoed te worden zodat zodra je zestien jaar bent je zussen moet verslaan, of eigenlijk vermoorden, om daarna de troon te kunnen bestijgen?

Voor Katharine, Mirabella en Arsinoe is het de harde werkelijkheid waar zij in leven. Op het mythische eiland Fennbirn wordt elke generatie een drieling meisjes geboren die op zesjarige leeftijd gescheiden worden. Elk kind wordt op een andere plek van het rijk opgevoed en opgeleid tot koningin. Afhankelijk van de kracht die de troonopvolgster heeft  bepaalt door welke bevolkingsgroep zij opgevoed wordt. Van hun zesde tot hun zestiende leven de prinsessen gescheiden van elkaar. Vanaf hun zestiende begint het kroningsjaar en barst de strijd om de troon los. Vanaf dat moment is alles toegestaan om de tegenstanders te vermoorden.

Het verhaal begint bij Katharine, de koningin die opgroeit bij de gifmengers. Gifmengers zijn de regerende partij op Fennbirn die gifmengen, maar ook de gave hebben om vergif in te nemen zonder daaraan te bezwijken. Het leven van Katherine is zwaar gezien haar gave maar zwak is. We leren Katharine en haar strijd om zich staande te houden tussen de gifmengers voordat we van hoofdpersoon wisselen naar Arsinoe.

Arsinoe woont bij de naturalisten in een simpel dorp aan de zee. Naturalisten hebben de gave om de natuur naar hun hand te zetten, zoals het laten bloeien van bloemen, maar ook het beinvloeden van dieren. Naturalisten hun kracht kan je herkennen in bijvoorbeeld hun .. dier. Hoe wilder het dier hoe sterker de Naturalist. Arsinoe maakt zich zorgen over het feit dat zij nog geen … heeft.

Mirabella wordt grotendeels opgevoed door priesteressen van de tempel. Mirabella is een elementaliste en kan alle elementen beheersen wanneer ze dat wil. Zo kan ze het laten stormen of bliksem aanroepen. Mirabella wordt door de priesteressen gezien als DE volgende koningin. Over haar doen dan ook vele verhalen de ronde waar haar zussen over horen.

Na het kennis gemaakt te hebben met alle drie de koninginnen is het tijd om naar de viering van hun zestiende verjaardag te gaan. Uit alle drie de steden trekken de koninginnen met hun gevolg naar het Beltane-festival. Daar is het aan de koninginnen om aan elkaar en de gevolgen te laten zien wie ze zijn en wat ze kunnen. Vanaf dit moment wordt het verhaal echt spannend en begint het kroningsjaar en daarmee de doodstrijd die de drie koninginnen met elkaar aangaan.

Door te kiezen om alle koninginnen neer te zetten als hoofdpersoon geeft Kendare Blake de lezer alle tijd en ruimte om een beeld te scheppen van de koninginnen. Hierdoor ga je meeleven met alle drie de personages en wordt de strijd die er aan komt moeilijk. Als lezer wil je je hoofdpersoon niet verliezen, maar er zijn er drie en alle drie strijden ze tegen elkaar. \
Een nadeel van deze keuze is dat alle drie de personages hun eigen ‘hofhouding’ hebben. Er zijn veel, heel veel personages die je in het begin van het boek leert kennen. Dit is vooral in het begin wel een kwestie van goed lezen.

Kendare weet met haar Koninginnen een origineel verhaal neer te zetten. Je wordt de bizarre wereld van Fennbirn ingetrokken om er aan het einde verward en vol vragen naar het volgende deel weer uit te komen.Geen opmerkingen: