maandag 4 maart 2019

De aanloopman

Martine de Jong volg ik al jaren online. Ze schrijft boeken, maar is ook artdirector van het televisieprogramma Zondag met Lubach. Ze vlogt, voornamelijk achter de schermen bij ZML, maar af en toe ook over haar dagelijks leven. Ik vind haar leuk, dus leende ik haar nieuwste boek De aanloopman.
 
Het boek speelt zich af in Groningen. Johanna is een vrouw van in de vijftig, al jong weduwe geworden en ze heeft twee dochters die inmiddels verhuisd zijn naar Amsterdam. Ze leeft een teruggetrokken leven, heeft maar weinig contact met de buitenwereld en haar kinderen. Op een dag staat er ineens een jonge man voor haar deur. Ze laat hem binnen, in haar huis en in haar leven. En met hem komt verandering.

Gaswinning
Aanloopman Kasper zorgt ervoor dat Johanna zich weer jong voelt. Het contact met haar dochters herstelt zich langzaam. En dan beginnen de gevolgen van de gaswinning in haar woongebied een steeds grotere rol in te nemen.

Lisanne
Het boek is vermakelijk en leest makkelijk weg. Johanna worstelt met het nut van het bestaan, eenzaamheid en het loslaten van haar kinderen. Zij gaan hun eigen weg en maken keuzes waar Johanna het niet altijd mee eens is. Vooral het verhaal van dochter Lisanne, die in de ban raakt van een man die ouder is dan haar moeder, is interessant. Daar had ik nog wel meer over willen lezen. En over de spin die een bijrolletje heeft, moeten we het verder maar niet meer hebben. Die probeer ik namelijk te vergeten…

Reserveer De aanloopman in de Bibliotheek

Geen opmerkingen: