donderdag 14 februari 2019

De strijd om VeronaOp Valentijnsdag kan deze blog natuurlijk niet anders dan een liefdesverhaal behandelen. 

Welk liefdesverhaal is er groter, mooier of beter bekend dan het verhaal van Romeo en Julia? 
Maar wat gebeurde er eigenlijk na dit tragische liefdesverhaal?
Hoe pakte de families hun levens weer op?
Werd Verona verscheurd in een nog grotere familievete? 

Melinda Taub beschrijft in De strijd om Verona hoe de veronanen verder gaan met hun leven vol verdriet, haat en wraakgevoelens. Is het zoals de kaft van het boek zegt? ‘Na de dood van Romeo en Julia gaat de strijd gewoon door.’

liefdesverhaal is er groter, mooier of beter bekend dan het verhaal van Romeo en Julia?
De Capuletti en Montecchi zweren na de tragische dood van Romeo & Julia om hun vete bij te leggen. Toch blijven de haat en wraakgevoelens opborrelen en lijkt het bewaren van de vrede tussen de families onmogelijk. Escalus, de prins van Verona, besluit daarom dat de families zich moeten verzoenen en hoe anders dan met een huwelijk. Op die manier bestaan er niet langer twee families, maar worden de Capuletti en Montecchi samen één.

Rosalina Tirimo, nicht van de Capuletti en daarmee een oudere nicht van Julia, moet trouwen met Benvolio Montecchi. Ondanks dat de familie instemt met het huwelijk lijkt de rust niet weer te keren in Verona. Er worden graven beklad en er is een mysterieus figuur die telkens onverwacht op duikt en mannen uitdaagt tot een gevecht en dood. Iemand is het duidelijk niet eens met de vrede tussen de families.

Rosalina en Benvolio zetten alles op alles om er achter te komen wie deze vrede tegenwerkt. Want, zo denken ze, als ze dit raadsel kunnen ontrafelen hoeven zij wellicht niet met elkaar te trouwen.
Melinda weet het verhaal te vertellen met een gevoel voor het origineel en toch passend voor deze tijd. Het verhaal is spannend en vlot geschreven, terwijl de dialogen eer doen aan de stijl van Shakespeare. Door te wisselen tussen de diverse personages, voornamelijk Rosalina en Benvolio, maar ook anderen wordt je als lezer gedwongen mee te leven met beide kanten van het verhaal. Je leert de beide families kennen, de haat bij de Montecchi en het grote verdriet bij de Capuletti.

Melinda heeft zorgvuldig onderzoek gedaan voor het schrijven van De strijd om Verona en dit is als lezer een genot. Je voelt de verbondenheid met het originele verhaal zonder dat het verhaal wederom verteld wordt. Door het wisselende perspectief en het af en toe laten vallen van een hint weet Melinda de lezer te boeien en voortdurend bezig te houden met de vragen ‘wie?’ en ‘waarom?’.

De Strijd om Verona is in mijn ogen een aanrader voor zowel Romeo en Julia fans als degenen die niet zo bekend zijn met het verhaal en al haar karakters. De strijd om Verona weet het verhaal te vertellen van een sterke vrouw die de wereld aan kan, ook al staat die wereld een op z’n kop door de klap die het te verduren heeft gehad.

Geen opmerkingen: