maandag 28 januari 2019

Zilvergaren


Ik hou van sprookjes. In het moderne sprookje Zilvergaren van Naomi Novik was het dan ook heerlijk wegduiken. Het is een ietwat donkere vertelling, losjes gebaseerd op Repelsteeltje. Een verhaal over schulden, die wel of niet aflossen en de consequenties van beide keuzes.

Zilvergaren wordt verteld uit het perspectief van verschillende personages. De belangrijkste is Miryem. Ze komt uit een familie van geldschieters. Haar opa is een hele goede, maar haar vader bakt er weinig van. Hij leent geld uit, maar vraagt het niet terug. Het gezin staat op de rand van armoede, totdat Miryem de touwtjes in handen neemt.

Night King
Miryem gaat op pad om terug te vorderen wat de mensen hun schuldig zijn, maar moet daarbij haar medeleven voor haar dorpsgenoten op zij zetten. Dat lukt - ook al gaat dat ten koste van haarzelf - en ze is zeer succesvol. Wanneer haar opa haar een zak zilver leent, brengt ze die terug vol met goud. Maar haar gave om zilver in goud te veranderen, trekt de aandacht van de koning van het woud. De vergelijking met de Night King uit Game of Thrones kwam bij me op. Iemand waardoor je niet opgemerkt wilt worden dus...

In één adem
Miryem moet een aantal proeven doorstaan om haar vrijheid te behouden, terwijl ook in de levens van de andere personages van alles gebeurd. Novik brengt al deze lijntjes op vakkundige wijze bij elkaar. Het is een leuk en spannend boek dat ik met veel plezier gelezen heb en maar moeilijk wegleggen kon.

Een extra leestip: als dit boek je bevalt, lees dan ook Ontworteld van dezelfde schrijfster.

Reserveer Zilvergaren in onze catalogus
 

Geen opmerkingen: