woensdag 12 december 2018

Vertellen als vermaak : David van den Bosch: het geheim van Harald Delorge

Deze nam ik voor de gein mee. Een klein, dun boekje. Zou een detective moeten zijn. Vooruit ik laat me verrassen. En verrassen deed David van den Bosch me, met een heerlijk verhaal van en op eigen bodem. Connla Quinn is onze Ierse detective held die samen met zijn secretaresse Shirley Janssen (wat een geweldige personage!) een zaak niet aanneemt, maar wel oplost: Het geheim van Harald Delorge.

Quinn is een kieskeurig man als het gaat om koffie, whisky en het aannemen van zaken. Als Harald Delorge hem benadert met de vraag twee weken lang een fietsenmaker te schaduwen, weigert Quinn dan ook. De vraag van Delorge intrigeert hem echter aangezien hij vermoedt dat Delorge van tevoren wist dat hij de zaak zou afwijzen. Met de hulp van zijn, oogverblindende maar naïeve, secretaresse Shirley besluit hij zelf op onderzoek uit te gaan. Wanneer er een dode valt, ziet Quinn zich plotseling met een moordzaak geconfronteerd. Om de dader te vinden moet Quinn er achter komen wat Harald Delorge voor hem verborgen houdt.
Quinn is een fijne eigenwijze detective, die rustig de feiten op een rijtje zet en met soms onorthodoxe invallen de waarheid boven tafel krijgt. Dat de bloedmooie Shirley voor de nodige afleiding zorgt komt de waarheid alleen maar ten goede. Een andere 'medeplichtige' is rechercheur Marco van Haspelen waarmee Quinn een warme vriendschap onderhoudt. Beide zijn aan elkaar gewaagd en helpen elkaar ieder op hun eigen manier.

Wat mij betreft een klein juweeltje, met veel humor geschreven en lichtvoetige dialogen. Bijzonder, bijzonder. En dit is deel twee; betekent dit dat er meer gaan volgen?

Reserveer in onze catalogus

Geen opmerkingen: