zaterdag 8 december 2018

Filosofie voor een weergaloos leven - Lammert Kamphuis


Een weergaloos leven… willen we dat niet allemaal? Lammert Kamphuis probeert met Filosofie voor een weergaloos leven, onze angst voor filosofie weg te nemen door het prettig leesbaar en overzichtelijk te houden. Filosofie hoeft niet saai, zweverig, moeilijk en ingewikkeld te zijn. Kamphuis prikkelt mensen graag met zijn filosofische kijk op het alledaagse. Zijn boek laat je kennismaken met filosofie in relatie tot de wereld, tot de andere mensen, en tot jezelf. Daarbij komt veel aan bod: werk, keuzevrijheid, kunst,  woede en ontevredenheid en zelfs smartphones komen voorbij, en ook vriendschap, onrust, seks, troost, vrijheid, twijfel en dood.


Aan het begin van elk hoofdstuk staan mooie quotes. Op basis van die quotes neemt Kamphuis je aan de hand, om je verder te verdiepen in de vele aspecten van het leven komen, waarbij oude en hedendaagse denkers worden ‘vertaald’ naar alledaagse situaties. En dat je al lezen denkt: waar ben ik, wat is mijn rol, en wat vinden de anderen eigenlijk van mij? Waarschijnlijk heeft iedereen zich weleens zo gevoeld, en door die herkenbaarheid word je al snel het boek ingetrokken.

Ook leuk...het boek bevat oefeningen om helderder te denken en tips om die door iedereen zo gewenste balans tussen gemoedsrust en genieten versus durven-dromen-doen, te vinden. En gelukkig niet in de zin van ‘als je zus doet, bereik je zo’. Je moet niks. Je hand wordt niet vastgehouden, maar juist losgelaten: het idee is dat je je vrijer gaat voelen. Zodat je sterker in je schoenen staat om te dealen met alles wat het leven jouw kant op gooit.

Ik was in ieder geval prettig verrast door deze toegankelijke manier van filosoferen. Bij filosofie gaat het niet om antwoorden maar om het stellen van vragen en het ter discussie stellen van zekerheden. En wat er ook in ons leven speelt, we hebben altijd een binnenwereld waarin we vrij zijn om te gaan en staan waar we willen.

Reserveer Filosofie voor een weergaloos leven in de catalogus.

Geen opmerkingen: