maandag 17 december 2018

Alles goed en wel

Mirjam Oldenhave kennen we van verschillende jeugdboeken, waaronder de populaire en verfilmde Mees Kees. Met de roman Alles goed en wel maakte ze vorig jaar haar eerste uitstap naar een boek voor volwassenen. Geen hoogstaande literatuur, geen chicklit, maar wel een tragikomische pageturner die veel lezers veel plezier zal bezorgen. Met als bijzonder details dat het enige kind in het verhaal zo'n belangrijke rol krijgt en je zo weet te raken, dat je haar bijna als hoofdpersoon gaat zien. Ze kon het kennelijk niet laten, die Mirjam...


Alles goed en wel beschrijft het verhaal van Julia. Wanneer haar ex-verslavingsarts en man Stan voor de zoveelste keer vreemdgaat, pakt ze haar spullen en stapt ze de straat op. Pas dan beseft ze dat ze geen onderkomen heeft. Bij Wonen Centraal krijgt ze geen voet aan de grond. Dan komt ze de jonge Dylan tegen. Hij doet haar een bod. Ze mag het huis van de oude mevrouw Smit bewonen, met slechts één tegenprestatie: elke dag een klein halfuurtje de comateuze mevrouw verzorgen in het ziekenhuis. Snel stemt Julia toe. Ze heeft nu een prachtig, groot, statig huis. Dan blijkt echter dat ze niet alleen de woning van mevrouw Smit overneemt, maar ook haar hele leven.

Julia ontdekt namelijk dat ze niet helemaal alleen in het huis woont. Ze maakt onverwacht kennis met de kleine Veronique, kat John, tuinman Louis en vluchteling Magwan. Iedereen heeft zo z'n verhaal en z'n reden waarom hij of zij geen eigen huis heeft of liever bij mevrouw Smit woont. Met de kleine Veronique als kleine hartenbreker. Langzaam zie je dat Julia niet meer weg kan uit het huis en verbonden raakt met de andere bewoners.

Alle morele, ethische en juridische dilemma's die in de loop van het verhaal voorbij komen worden met gepaste lichtheid behandeld en overwonnen. Niet alle lijntjes worden perfect uitgewerkt en het einde laat veel ruimte aan de lezer om er z'n eigen vervolg aan te geven. Maar op een of andere manier past het bij deze stijl. En samen met de humor en woordgrapjes die Oldenhave zo eigen zijn, maakt het alles goed en wel tot een vermakelijk en lief boek.

Reserveer het boek in onze catalogus.

Geen opmerkingen: