zaterdag 24 november 2018

Nepnieuws, fake news, Slecht Nieuws


Sinds de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 heeft iedereen het opeens over nepnieuws als nieuw fenomeen. Maar wat is nepnieuws eigenlijk? Het wordt gebruikt voor verschillende vormen van misinformatie en desinformatie. Sommige deskundige noemen het ‘oude wijn in nieuwe zakken’, anderen beschrijven het als een belangrijk onderdeel van een voortwoekerende informatieoorlog. Inmiddels is wel duidelijk dat de verspreiding van desinformatie aan de orde van de dag is. Nepnieuws is overal maar hoe herken je het?
De Europese Unie heeft DROG, Diversion en een aantal samenwerkingspartners subsidie toegekend voor de ontwikkeling van workshops over nepnieuws. Het doel is om polarisatie tegen te gaan en jongeren bewust te maken van de impact van nepnieuws.
DROG is een groep specialisten en ervaringsdeskundigen op het gebied van desinformatie. Zij hebben Slecht Nieuws ontwikkeld, een serious game over desinformatie. Een game, omdat het leuk is om te spelen, en serious: omdat je er ook nog wat aan hebt.

Speel de game en ontdek wat desinformatie met je doet
Als je zelf nepnieuws maakt merk je hoe snel je over grenzen heen gaat. In het spel heb je binnen no-time een succesvolle nieuwssite en beweeg je je in de schimmige wereld van propaganda en misleiding. Door te schuiven met bronnen, experts en beeldmateriaal maak je gevaarlijk geloofwaardige desinformatie.


Meer lezen over dit onderwerp?

Nepnieuws: een wereld van desinformatie
Han van der Horst laat zien hoe nepnieuws al zo oud is
als de mensheid. Wie het maken en maakten en waarom
ze dat doen. En dat menig groot held uit de wereldgeschiedenis een knap fabrikant van nepinformatie was. En hoe alles kon culmineren in de vloedgolf waarmee
de mensheid zich nu geconfronteerd ziet. Van der Horst legt hun methodes en technieken bloot. Hij onthult hun streken
en doet dat op zijn onnavolgbare wijze met veelzeggende details als ankerpunten in een glashelder en meeslepend betoog.
Vlot verteld, vol anekdotes over politieke en militaire propaganda.

Nepnieuwsexplosie : desinformatie in de Nederlandse media
Aan de hand van onder meer de oorlog in Syrië, de ramp met vlucht MH17 en de doodgezwegen Amerikaanse invloed op de Nederlandse pers, tonen verschillenden kritische journalisten en academici dat het zogenaamde kwaliteitsnieuws keer op keer een vervormd beeld van de werkelijkheid geeft. Journalisten dienen, meestal zonder dat zij er zelf erg in hebben, de belangen van de politieke en economische elites – niet die van de gewone burger.
Voor iedereen die er genoeg van heeft te worden misleid.Verdraaid! : het nieuws anders bekeken
In Verdraaid! kijkt hoogleraar journalistiek Baldwin Van Gorp met een open blik naar de media. Hij wil weten hoe het precies zit met journalistieke objectiviteit, tabloidjournalistiek en het gebruik van frames in het nieuws. Daarover gaat hij ook in dialoog met verschillende gerenommeerde journalisten zoals het ‘Watergate’-duo Carl Bernstein en Bob Woodward, winnaar van World Press Photo 2017 Burhan Özbilici, undercoverjournalist Günter Wallraff en buitenlandverslaggevers, zoals Rudi Vranckx, Robin Ramaekers, Peter Verlinden, Arnold Karskens en Jens Franssen.Nog meer weten over mediawijsheid? Dat kan, kijk maar eens op de website van Week van de Mediawijsheid

Reserveer Nepnieuws: een wereld van desinformatie in de catalogus
Reserveer Verdraaid! : het nieuws anders bekeken in de catalogus

Geen opmerkingen: