maandag 12 november 2018

Kookboekenweek 2018

Van 10 t/m 18 november is het Kookboekenweek! En het Gouden Kookboek van 2018 is TLV, recepten en verhalen uit Tel Aviv van Jigal Krant omdat het volgens de jury "leert, verlekkert en verleidt". Klinkt goed en ik ga het zeker snel lezen en uitproberen!

De Kookboekenweek 2018 is een mooi moment om een aantal andere kookboeken uit onze bibliotheekcollectie uit te proberen! Naast mijn werk als leesconsulent voor de Bibliotheek op school ben ik namelijk ook enthousiast hobbykok. Kookboeken zijn aan mij dus wel besteed. Hieronder mijn favorieten...

Home sweet home
Home sweet home is een kookboek over de Ierse herinneringen van Yvette van Boven, geboren en getogen in Ierland. Het is het typische soort kookboek waar ik dol op ben. Het is alsof je meereist naar Ierland. Een culinair reisboek, met prachtige foto’s van Oof Verschuren. Bij het lezen van de verhalen van Yvette over Ierland, is het alsof je er bij bent. Je hoort haar stem bijna, zo herkenbaar met haar eigen stijl en humor. Ze geeft haar eigen draai aan klassieke gerechten. De recepten zijn goed beschreven en prima thuis te maken. Zo maakte ik al de Uiensoep met Guinness en de beroemde Shepherd’s pie. Nieuw Iers comfort food op z’n best!

Easy Nordic
Hou je van de Scandinavische keuken? Dan is Easy Nordic wat voor jou. Als je dit boek leest, krijg je spontaan zin om familie of vrienden uit te nodigen om samen te gaan koken en eten. Lange tafels vol heerlijke gerechtjes, oftewel hygge. In het kookboek van Dagný Rós staan veel traditionele gerechten, zoals Plokkfiskur, een soort brandade. Maar maak ook eens een skonsa, een IJslandse scone! Natuurlijk staan er ook verschillende variaties in van het bekende smørrebrød, wat je traditioneel drinkt met bier. De recepten zijn duidelijk omschreven, bijna altijd met een leuke inleiding over de ingrediënten of tradities, en allemaal voorzien van prachtig sfeervolle foto’s.

Souq: tafels vol mezze
Souq van Nadia Zerouali en Merijn Tol was de winnaar van het Gouden Kookboek 2017. Nadia en Merijn zijn een perfect duo als het gaat om koken. Het is inmiddels het zesde boek van de dames die hun inspiratie halen uit de Arabisch-Mediterrane keuken. Dit boek is toch weer vernieuwend, met heerlijke mezzerecepten. Wat te denken van Pompoenkibbeh en Mini-mussakhan. De combinatie van brood, olijfolie, sumak, ui en kip is inderdaad weergaloos. Ook maakte ik de gebakken kibbehballetjes, ook wel de bitterbal van het Midden-Oosten genoemd. Het is een boek vol gerechten met hun eigen interpretatie, gevoed door de tradities van het Midden-Oosten. Een absolute aanrader, je wilt meteen alles maken en proeven!

Vorstelyk tafelen
En een laatste juweeltje dat ik je niet wil onthouden: Vorstelyk tafelen door Karin Vaneker. Een kookboek van familiebedrijf Stolker uit Enschede. Een juweeltje letterlijk, dit boek heeft goudkleurige schutbladen en een uitvouwbaar stofomslag. Het is met recht een culinaire wereldreis, een kookboek die de keukengeschiedenis vertelt van aristocratische gerechten in de gastronomie en huishoudelijke keuken. Natuurlijk staan er ook recepten in, zo maak je natuurlijk de Kaiser-Gugelhupf (tulband), en de Hünkar Begendi. En reis mee naar Nederlands-Indië en maak vervolgens de Roedjak Manis, een salade met ingrediënten als goela dwaja en trassi. Allemaal traditionele gerechten, die prima thuis te maken zijn.

Anja Annink

Reserveer Home sweet home in onze catalogus

Reserveer Easy Nordic in onze catalogus

Reserveer Souq: tafels vol mezze in onze catalogus 

Reserveer Vorstelyk tafelen: een culinaire wereldreis in onze catalogus

Reserveer TLV in onze catalogus

Geen opmerkingen: