zaterdag 27 oktober 2018

De Nederlandstalige culinaire literatuur in 90 en enige verhalen

Lezen over eten, is dat nou leuk? Ja dat is leuk, althans ik vind het leuk om erover te lezen in romans en verhalen waarin eten centraal staat op een niet wetenschappelijke manier. Want wat denk je van de gefrituurde muizen in een “Roos van Vlees” van Wolkers, of het genoegen van lezend eten in “Eetlezen” van Remco Campert.
Ronald Giphart is ook zo iemand die van eetverhalen houdt. In De Nederlandstalige culinaire literatuur in 90 en enige verhalen heeft Giphart samen met  Koninklijke Bibliotheek, een bloemlezing samengesteld van culinaire passages in de Nederlandse literatuur.Giphart ging op zoek naar de mooiste verhalen over één van de meest essentiële aspecten van het menselijk bestaan: eten.
Mooi is de liefdesverklaring van Louis Couperus aan de rijsttafel, inclusief een zinnetje dat tegelijkertijd een eet-, literatuur- en levensles is: ‘Men houde zijn rijst zelve zo lang mogelijk wit en maagdelijk.’ 
Creatieve recepten zijn er ook... zoals ‘Geheime billenpoepsaus’ van Ilja Leonard Pfeijffer. ‘Maar voor geheime billenpoepsaus moet je drie mooie rode mevrouwen eten en anderhalf uur na het poepen met een stokje roeren totdat het begint te schuimen. Je moet het eten met heel veel chips.
Een Smakelijke verzameling en ik heb ervan gesmuld.

Nederland Leest
Het thema van Nederland Leest dit jaar is Voeding. Waarom de grootse openbare bibliothekencampagne over eten gaat? Omdat wij zijn wat we eten. We denken allemaal na over eten. Wat we vanavond gaan eten, hoe gezond het is en wat we het liefst eten.
Dit jaar wordt er geen klassieke titel heruitgegeven maar het Geschenkboek 'Je bent wat je leest', met bijdragen over voeding van vijf specialisten: Rosanne Hertzberger, Joël Broekaert, Pierre Wind, Charlotte Kleyn en Marion Pauw. Ambassadeur van Nederland Leest, Ronald Giphart, schrijft het voorwoord.

De hele maand november ligt Je bent wat je leest voor je klaar in onze bibliotheek. Een gratis boek vol sappige verhalen, verfrissende passages en een zoete afsluiter. Smullen maar! Wees er snel bij want op=op.

En dit is er te doen tijdens Nederland Leest in de bieb.

Geen opmerkingen: