woensdag 19 september 2018

Calypso

Ik heb de nieuwste verhalenbundel Calypso van David Sedaris in één ruk uitgelezen. Hij is weer ouderwets hilarisch en regelmatig zat ik weer hardop te lachen om zijn absurde onderwerpen en situaties.

Maar ik vind Calypso zelfs nog beter dan zijn vorige boeken want hij gaat dit keer ook uitgebreid in op zijn familie. Vlijmscherpe verhalen over de moeizame relatie met zijn vader in zijn jeugd, de zelfmoord van zijn zus Tiffany en zijn moeder met een drankprobleem. De familie Sedaris was nou niet bepaald doorsnee en je ziet ook waar hij zijn observatievermogen en gevoel voor humor vandaan heeft.

Davis Sedaris reist voor zijn boekpromoties en lezingen de hele wereld over want hij is echt een fenomeen. Er zijn wereldwijd ruim tien miljoen exemplaren van zijn boeken verkocht en hij trekt overvolle zalen. Deze reizen leveren hem weer veel materiaal op voor nieuwe verhalen want hij heeft een neus voor absurde situaties en zoekt die soms ook bewust op. Zo laat hij door een fan na een boekpromotie operatief een vetbult verwijderen, doet de goedaardige tumor in de diepvries om deze later aan een schildpad te voeren. Dat is typisch David Sedaris.

Ander voorbeeld is zijn onderzoek hoe inwoners van verschillende landen elkaar uitschelden in het verkeer. Hij ontdekt dat Nederlanders er veel ziektes ingooien en dat het belangrijk is dat het wel een dodelijke ziekte is: kankerhoer is oké maar diabetesslet dan weer niet. Hij komt uiteindelijk tot de conclusie dat de Roemenen de echte wereldleiders zijn op het gebied van krachttermen.

Calypso is een heerlijk boek en als je Davis Sedaris nog niet kent dan is het een echte aanrader!

Reserveer Calypso in onze catalogus.

Geen opmerkingen: