maandag 24 september 2018

Away from Her

Heb je de Zomergastenfilm van Esther Perel gezien? Het gesprek met haar was al een feestje, dus ik verwachtte veel van haar filmkeuze: Away from Her. En dat bleek terecht. Inderdaad een hele mooie film. Over de 'volwassen' liefde. En de impact van Alzheimer op die liefde.

Away from Her (2006) is gebaseerd op een kort verhaal van Alice Munro (The Bear Came over the Mountain uit 2001) en is het regiedebuut van Sarah Polley. De film gaat over het koppel Fiona (Julie Christie) en Grant (Gordon Pinsent), al 44 jaar gelukkig getrouwd. Fiona lijdt aan Alzheimer en besluit op haar 62e om opgenomen te worden, tegen de wil in van Grant die voor haar wil blijven zorgen.

Luister maar even naar wat Esther zelf zo bijzonder aan deze film vindt.Het is inderdaad prachtig om naar te kijken. Die mooie vrouw met haar mooie woorden, zelfs als ze haar eigen gedachten niet meer goed snapt. Die zachte teddybeer van een man, die ineens gekweld wordt door schud, dat door haar zwijgen lang uit beeld kon blijven. Maar net dát blijkt ze niet te zijn vergeten. En natuurlijk het onvermijdelijke afscheid nemen van de persoon die er fysiek nog wel is, maar geestelijk in een onbegrijpelijke mist verdwijnt.

Ja, heel bijzonder.Reserveer de dvd in onze catalogus.

Geen opmerkingen: