woensdag 22 augustus 2018

Robert Goddard: Intrige in Parijs

Je hebt van die schrijvers waar je altijd wel een boek van in je tas kunt hebben (of op je e-reader). Waar je op voorhand van weet dat je een aantal uren ongecompliceerd leesplezier zult beleven. Zo'n schrijver is Robert Goddard. Een schrijver met een respectabel oeuvre op zijn naam. Het was al weer tijdje geleden dat ik een boek van Goddard had gelezen toen Intrige in Parijs langs kwam.

De boeken van Goddard hebben altijd een historische achtergrond en zo ook 'Intrige in Parijs', dat zich afspeelt in Parijs vlak na de Eerste Wereldoorlog als de vertegenwoordigers van de Europese regeringen in Parijs bijeen zijn om het verscheurde Europa weer in het gareel te krijgen.

Een belangrijke diplomaat, Sir Henry Maxted, maakt een dodelijke val van het dak van een appartementencomplex in Parijs. Zijn dood wordt afgedaan als een ongeval of misschien zelfs zelfmoord.
In het thuisland Engeland hebben de vrouw en jongste zoon van Sir Maxted echter hun bedenkingen bij deze conclusie en zoon James vertrekt naar Parijs om op onderzoek uit te gaan. En jawel, de omstandigheden zijn twijfelachtig en als James wordt tegengewerkt op diplomatiek niveau bijt hij zich vast in deze zaak om de waarheid boven tafel te krijgen.

De onverkwikkelijke onderonsjes, corrupte spionnen, machtswellustige leiders of hun vertegenwoordigers die tevoorschijn komen in het verhaal leiden niet allemaal tot een definitief eind. Goddard heeft op 'Intrige in Parijs' nog twee delen laten volgen, tezamen de Wijde Wereld Trilogie, om alle wereldomvattende intriges verder uit te diepen. Dit alles knap in elkaar verweven tegen een goed gedocumenteerde achtergrond.

Goddard is een echte verhalenverteller. Je schurkt lekker weg in zijn boeken en laat je makkelijk meenemen in het verhaal. Je verliest de tijd uit het oog, het verhaal komt tot leven. En aan het eind kom je weer terug in de werkelijkheid. Het levert je geen diepe inzichten op en je maakt geen kennis met belangrijke levenslessen, maar je hebt wel een paar heerlijke leesuren achter de rug. Dus..., mocht je nog op vakantie gaan, stop een Goddard in je tas!

Reserveer 'Intrige in Parijs' in onze catalogus

Geen opmerkingen: