maandag 30 juli 2018

Hoe word je een stoïcijn?

De oeroude filosofie van de stoïcijnen is met een comeback bezig. Steeds meer mensen geloven niet meer maar zijn wel op zoek naar zingeving. Ook wetenschapper en filosoof Massimo Pigliucci was op zoek naar de antwoorden op de grote levensvragen en kwam op zijn zoektocht uit bij het stoïcisme.

In Hoe word je een stoïcijn? geeft hij een heldere uitleg van deze tijdloze filosofie. Dat hem als wetenschapper het stoïcisme zo aanspreekt is misschien niet zo verrassend: stoïcisme is heel rationeel en praktisch van aard, staat open voor aanpassing maar heeft ook een spirituele dimensie. Geen wonder dat steeds meer seculiere westerlingen hier belangstelling voor krijgen.

Een van de belangrijkste uitgangspunten van het stoïcisme is het besef dat sommige dingen wel en andere niet binnen onze macht liggen. Dit is prachtig verwoord in het volgende citaat:
Geef me de kalmte om de dingen te aanvaarden waaraan ik niets kan veranderen, de moed om de dingen te veranderen die ik kan veranderen en de wijsheid om te allen tijde het verschil tussen beide te zien.
Het is dan ook een groot misverstand dat het stoïcisme emotieloos is en alles maar neemt zoals het komt. Maar als een stoïcijn tot de conclusie komt dat iets buiten zijn macht ligt dat zal hij of zij er ook geen energie meer aan verspillen.

In Hoe wordt je een stoïcijn? komt natuurlijk ook de fascinerende geschiedenis van het ontstaan van het Stoïcisme aan de orde. Een van grote denkers was Epictetus en dat was sowieso een opmerkelijke man. Geboren als slaaf rond 55 na Christus maar wordt een vrij man, sticht zijn eigen school en werd door de Romeinse keizer verbannen. Meerdere Romeinse keizer hadden trouwens een hekel aan stoïcijnen omdat die de neiging hadden hen de waarheid te zeggen waar ze niet op zaten wachten.
Andere beroemde stoïcijnen waren Zeno (de oprichter), Seneca (vermoord door keizer Nero) en Marcus Aurelius (die zelf keizer was)

Door het boek krijg je goed beeld waar het in het stoïcisme om draait, zowel theoretisch als in de praktische toepassing daarvan. De nadruk ligt op deugdzaamheid, tolerantie en zelfdiscipline. Maar hoe moet je het stoïcisme in het dagelijks leven toepassen? Er zijn geen vastgelegde leerstellingen of een soort religieus catechismus. Maar in Hoe word je een stoïcijn? staat een praktische aanpak die voor een oude filosofie verrassend modern is.

Als je meer wilt weten over stoïcisme dan is dit een perfect en toegankelijk boek! Kijk hier voor een prachtige animatie over stoïcisme door Massimo Pigliucci.

Reserveer Hoe word je een stoïcijn? in onze catalogus.

Geen opmerkingen: