woensdag 25 juli 2018

De sekte

You can check-in any time you like, but you can never leave.... Op de cover staat ‘Toetreden is verleidelijk, ontsnappen is onmogelijk’. Hoe dat in z'n werk gaat ontdekt Sofia als ze in de ban raakt van de charismatische leider van ViaTerra, een commune op een eiland voor de kust van Zweden.
De sekte van Mariette Lindstein is het eerste deel van een trilogie waarvan inmiddels deel twee ook is verschenen: De sekte herrijst.

Het thema is verleidelijk; hoe komt het dat je je kunt verliezen in een beweging waarvan je rationeel weet dat er iets niet klopt, maar waar je toch vol overgave in gevangen blijft zitten?

Sofia Bauman ligt een beetje overhoop met haar leven. Ze heeft zojuist een einde gemaakt aan haar relatie en haar ex-vriend achtervolgt haar door belabberde foto's en verhalen over haar op de sociale media te plaatsen. Ze is zojuist afgestudeerd en weet niet goed wat ze moet gaan doen. Dan raakt ze in de ban van de charismatische Franz Oswald die een commune gesticht heeft op een klein eilandje voor de Zweedse kust. Hij nodigt Sofia uit kennis te komen maken met de 5 principes van ViaTerra. En Sofia raakt onder de indruk van deze principes: ze voelt zich beter dan ze zich ooit gevoeld heeft en ze besluit de baan aan te nemen die Oswald haar aanbiedt.

Wat in eerste instantie een idylle leek verandert langzaam in een nachtmerrie als Oswald steeds meer trekken gaat vertonen van een psychopaat, die niemand vertrouwt en zichzelf verheerlijkt. Daar ligt ook meteen het zwakke punt in dit verhaal: hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat niemand vraagtekens zet bij wat er allemaal gebeurt en dat alles voor zoete koek wordt geslikt? Overigens denk ik dat dat best mogelijk is als je al een tijd lang gemanipuleerd wordt en door hard werken en weinig slaap nog nauwelijks in staat bent om de zaken rustig op een rijtje te zetten. Het roept bij mij alleen altijd zo'n verzet op als ik aan het lezen ben: kom op mensen, doe wat!
Uiteindelijk doet Sofia ook wat en dat vergt moed en doorzettingsvermogen.

De tweede lijn door het verhaal is die van het leven van Franz Oswald en hoe hij geworden is tot wat hij is. En dan zie je een soort Hannibal Lector (Silence of the lamb; boek en/of film niet gezien? Doen! Huiveringwekkend) ontstaan...eng!!

Prima boek voor de zomer bij het zwembad of in de hangmat.

Reserveer 'De sekte' in onze catalogus


Geen opmerkingen: