zaterdag 23 juni 2018

Wat het hart verwoest - John Boyne

Af en toe is niets heerlijker dan opgaan in een levensverhaal van een ander. Lijden met iemand anders, lachen met iemand anders en huilen met iemand anders kan prettig zijn, als is het maar om je eigen zorgen voor even te vergeten. De roman Wat het hart verwoest van John Boyne, over het levensverhaal van Cyril, de jongen die niet verwekt mocht worden, is zo’n boek.
Als lezer volg je Cyril vanuit Ierland naar Amsterdam en New York om dan weer terug te keren naar zijn geboorteland.
Deze historische roman begint in de jaren ’40 in Ierland en eindigt in 2015. Over een Ierland dat door de jaren heen toleranter is geworden en de homogemeenschap heeft geaccepteerd.Van de achterflap
Ierland, 1945. Cyril wordt geboren als bastaardzoon van een verstoten tienermeisje. Het welgestelde echtpaar Avery adopteert hem, maar Cyril vraagt zich vaak af waarom, want zijn adoptieouders laten geen gelegenheid onbenut om hem op het hart te drukken dat hij geen echte Avery is. Hij voelt zich ook geen Avery, en hij voelt zich ook niet thuis in het katholieke naoorlogse Ierland. Pas als hij de flamboyante charmeur Julian Woodbead ontmoet, is de eerste stap naar de zoektocht van zijn identiteit gezet – een zoektocht die hem tot in Amsterdam en New York voert, in een poging het geluk en de liefde te vinden.

Het boek begint met een briljante openingszin: "Lang voordat we ontdekten dat hij twee kinderen had verwekt bij twee verschillende vrouwen stond pater James Monroe voor het altaar van de Onze-Lieve-Vrouwe Sterre der Zee in de parochie Goleen, West-Cork, en maakte mijn moeder uit voor hoer."

Cyril Avery, homoseksuele zoon van die verketterde tienermoeder, groeit op  in het strenge katholieke Ierland, wordt in Dublin een stiekem cruisende ambtenaar. En is hopeloos verliefd op jeugdvriend-annex-casanova-in-pocketformaat Julian. Cyrils leven gaat niet over rozen, zowel in zijn tijd in Amsterdam als in de Verenigde Staten maakt hij veel mee, om vervolgens weer terug te keren naar zijn vaderland.

John Boyne laat je ervaren hoe conservatief de wereld was in het verleden, hoe moeilijk het in Ierland was om een andere geaardheid te hebben en hoe er gedacht werd over zwangerschap voor het huwelijk. En ook de hypocrisie die het met zich meebrengt. Geen groot wereldleed maar gewoon een ontroerend levensverhaal. En naarmate het verhaal vordert, ga je steeds meer van Cyril houden want je wilt niet dat Cyril het leven moet leiden wat hij leidt.

Reserveer Wat het hart verwoest hier in onze catalogus.Geen opmerkingen: