maandag 14 mei 2018

De Wadden

Ik ben net terug van een paar dagen Terschelling en dat was weer tof. Eindeloos wandelen met mijn hond Bram maar natuurlijk ook lekker veel lezen. Op zoek naar leesvoorraad vond ik in de bibliotheek De Wadden van Mathijs Deen: het juiste boek op het juiste moment.

In De Wadden beschrijft hij de geschiedenis van dit unieke stukje Nederland en die geschiedenis is super interessant. Er komt van alles voorbij: Romeinse krijgsheren, Vikingen, piraten, gelukszoekers, schipbreukelingen, bezetters en badgasten. En dan schrijft Mathijs Deen het allemaal ook nog op een prachtige, bijna po√ętische manier op.

Het boek begint met het mooie verhaal hoe het Twentse gezin Deen de eerste keer op Vlieland terecht kwam. Zijn oudste broer had een longaandoening en de huisarts stelde voor eens naar de waddeneilanden op vakantie te gaan want de zuivere lucht zou hem vast goed doen. Zijn stugge en gesloten vader zag dit totaal niet zitten en na een reis vol stress kwamen ze op Vlieland aan:

Onze gastvrouw stond ons op de kade op te wachten en ging ons voor naar ons vakantiehuis in de Dorpsstraat. Binnen rook het naar kokosmat en koffie. Er was een pan soep. En toen we diezelfde middag gezamenlijk over bospaden het dorp verlieten en na een halfuurtje onder de bomen uit liepen en het open duinlandschap zich voor ons ontvouwde, gebeurde het onvoorstelbare. Mijn vader maakte een huppeltje.

In De Wadden maak je een chronologische reis door de tijd: van het eind van de laatste ijstijd, ruim tienduizend jaar voor het begin van de jaartelling, toen de Noordzee aan zijn opmars begon tot de Waddenzee van de toekomst die door zeespiegelstijging en bodemdaling weer vol zal lopen met water. Want de Wadden is een woest en veranderlijk kustgebied waar niets zich laat vastleggen en alles beweegt. In het boek zitten 4 kaarten van de Wadden uit het jaar 100 na Christus, 800, 1500 en het heden en dan zie je hoe het gebied in die relatief korte periode al drastisch is veranderd.

Maar de Wadden is niet alleen de natuur maar ook de mensen: een haven voor de onverstoorbare zeelieden, een jachtterrein voor jutters, een wijkplaats voor vervolgden en een plek voor vastelanders om een beetje te relaxen en boeken te lezen. Kortom een plek vol historie en verhalen die Mathijs Deen prachtig heeft opgeschreven.

Reserveer De Wadden in onze catalogus. 

Geen opmerkingen: