zaterdag 12 mei 2018

De Trooster - Esther GerritsenBij een roman van Esther Gerritsen weet je al: als er ontmoetingen plaatsvinden, gaat het zinderen. Door de gesprekken van de personages wordt je als het ware ingezogen in hun wereld. Zo ook bij De Trooster, waarin ze schrijft over het sobere leven van een klooster waar gasten in retraite kunnen gaan. Het klooster als een ideale omgeving voor dolende zielen op zoek naar zingeving en troost. Ontroerend schrijft ze over de worsteling van Jacob, hoofdpersoon in deze roman, die in de Paasweek de zonde van een nieuwe gast, Henry Loman, op zich neemt.Aan het woord in deze ik-roman is Jacob. Hij is geen priester, maar een inwonende conciërge en koster. Zijn gezicht, waarvan de ene helft knap is en de andere scheef hangt, laat mensen schrikken, één van de redenen waarom hij zich heeft teruggetrokken in een klooster. Daar doet hij alle voorkomende klusjes, zolang ze maar niet sociaal van aard zijn.
'Ik herinner me dat ik deurposten schuurde, dat ik spierpijn had, mijn vingers kapot waren, dat ik het hout blanker en gladder zag worden en ik zeker wist dat ik gelukkig was. Het werk onder je handen zien verbeteren. Het hout en ik, dat was genoeg. Ik was tevreden met mijn gebrekkige lichaam, dat brandt en slijt, en toch volstaat, dat doet wat het moet doen. Ik verlangde niets.'
Jacob is een outsider die de mensheid geestig fileert en beschouwt; zijn eigen nalatigheid en ook het egocentrisme en opportunisme van de ander. Weerzin tegen de broeders die hem links laten liggen en niet serieus nemen en vooral tegen zichzelf omdat hij met een aangezichtsverlamming altijd uit de toon valt.
‘De mensen glimlachen naar me als iemand die troost nodig heeft.’ 
Toch is hij is tevreden in het klooster en wil niets meer, behalve dat er nooit meer iets verandert. Net wanneer hij dat bedenkt, wandelt Henry Loman binnen. Een staatssecretaris die iets op zijn kerfstok heeft, maar in zijn zoektocht naar loutering contact zoekt met de stuurse Jacob. Aanvankelijk stelt Jacob, zich bewust van de hiërarchie binnen de orde, zich terughoudend op maar langzamerhand ontstaat een breekbare vriendschap. Jacob verliest zich in de aandacht die hij krijgt en is bereid ver te gaan om de vriendschap te behouden. En dat leidt uiteindelijk tot een wrede teleurstelling.

Reserveer hier de Trooster in onze catalogus

Geen opmerkingen: