woensdag 4 april 2018

Top of the lake

Neem een eigenzinnige, eigenaardige, eigengereide politievrouw, plaats haar in een woestmooi landschap, zet er wat schurken tegenover en enkele raadselachtige moorden met duistere achtergronden en ziedaar een nieuwe crimi is geboren. Gelukkig zitten daar juweeltjes tussen en Top of the Lake is er één van. Hoe kan het ook anders met Jane Campion (The piano) als regisseur en Elizabeth Moss (Mad men) als rechercheur Robin Griffin, een rol waarmee ze een Golden Globe won.

Het woest mooie landschap is dat van Nieuw-Zeeland, en specifiek het Zuidereiland. Daar verdwijnt een twaalfjarig meisje dat vijf maanden zwanger is. Politievrouw Robin, opgegroeid in het dorp en teruggekeerd vanuit Sydney om haar terminaal zieke moeder te bezoeken en na te denken over haar leven en haar relatie aldaar, onderzoekt de verdwijning en komt daarmee in aanraking met de corrupte politieman Al Parker. Andere markante personen zijn drugsbaas Matt Mitcham, waarvan we al gauw weten dat hij als het moet lijken gaat en de stoïcijnse goeroe GJ (Holly Hunter), die met een groepje getraumatiseerde vrouwen neerstrijkt op een stuk land genaamd Paradise, vlakbij het dorp Lake Top, pal aan het meer.
Robin bijt zich obsessief vast in de zaak, en graaft daarmee ook pijnlijke geheimen op uit haar eigen verleden.

Meer dan om de op te lossen misdaad, draait Top of the Lake om het desolate landschap en de eigenzinnige dorpsbewoners. En, zoals vaker bij Campion, om thema’s als machtsmisbruik, feminisme en seksueel geweld. Gelukkig is de intense, naargeestig-sprookjesachtige sfeer gelardeerd met absurde humor. Het is dan ook niet voor niets dat de serie wel wordt vergeleken met Twin Peaks, de succesvolle serie van David Lynch, waarin eenzelfde sfeer ervoor zorgde dat je aan de TV gekluisterd bleef.

Dat deed ik ook bij 'Top of the Lake'. En het goede nieuws, onlangs verscheen deel 2. Die heb ik nog tegoed!

Reserveer 'Top of the Lake' in onze catalogus
Geen opmerkingen: