maandag 2 april 2018

Een man die Ove heet

Ove is een weduwnaar van 59 jaar, rijdt in een Saab en staat bekend als de mopperkont van de buurt. Hij is van de regeltjes en verbodsbordjes en wie zich daar niet aan houdt kan rekenen op zijn ongezouten commentaar. Hij is niet bepaald geliefd, maar dat kan hem niks schelen.

Achter zijn chagrijnige fa├žade schuilt echter een groot verdriet. Na de dood van zijn vrouw Sonja hoeft het van hem allemaal niet meer. Maar dan krijgt hij nieuwe buren, de hartelijke Parvaneh uit Iran met haar Zweedse man Patrick en hun 2 kinderen. Helaas is het eerste wat ze doen zijn brievenbus omver rijden... 

De tragikomedie Een man die Ove heet is een heerlijke film. En dat komt vooral door de onnavolgbare vertolking van hoofdrolspeler Rolf Lassgard. Alleen die zuur kijkende kop van hem is al briljant. Gelukkig gaat de film niet bijna 2 uur over een brompot maar kom je door prachtige flashbacks meer te weten over Ove en hoe hij zo is geworden. Daardoor krijg je meer sympathie en begrip voor hem. En dan blijkt dat hij niet alleen maar een zeurpiet is maar ook een groot gevoel voor rechtvaardigheid heeft en behoefte heeft aan duidelijkheid en orde in een leven dat is getekend door verlies en tragiek.

Ove ziet door de invloed van de nieuwe buren dat het leven ook nog wel mooie dingen te bieden heeft. Maar ik vind het sterk van de film dat hij niet verandert in een sullige opa. Ove blijft een lastige man, maar door wat je nu weet over Ove verleden kun je het hem gemakkelijk vergeven.

Een man die Ove heet is een verfilming van het gelijknamige boek van Fredrik Backman dat een bestseller was in Zweden en daarna wereldwijd.


Reserveer Een man die Ove heet in onze catalogus. (film)
Reserveer Een man die Ove heet in onze catalogus. (boek)

2 opmerkingen:

arjen zei

Een erg leuke film. Veel humor, maar ook ontroerend.
Ove heeft met iedereen ruzie, zelfs met zichzelf. Tot....

Aanrader.

Redactie Bieblog Hengelo zei

Helemaal mee eens, Arjen. Grappig en ontroerend.