maandag 9 april 2018

Blijven ademhalen

Ik kreeg een boek van een vriendin. Dat verdween in de boekenkast. Pas ruim een jaar later pakte ik het er weer uit. Begon te lezen. En hield niet meer op. Mezelf zo nu en dan voor de kop slaand dat ik het zo lang had genegeerd. In Blijven ademhalen schrijft Hedi de Vree over hoe ze in haar persoonlijke reis via yoga belangrijke lessen leerde over liefde, verdriet en het leven. Om uit te komen bij een positievere levenshouding. Zoetsappig? Zeker niet!

Hedi waarschuwt in de inleiding al dat dit geen boek is over yoga, met yogahoudingen of yogatips. Het is daarom eigenlijk net zo interessant om te lezen voor niet-yogi's als voor ervaren beoefenaars. Maar ik moet zeggen dat ik als yogi er wel extra veel in herken. De worsteling op de mat, de confrontatie met je lijf, spieren, balans, ademhaling, frustratie en noem maar op. En hoe dat eigenlijk een spiegel is voor hoe je in het leven staat. Of je door dat leven worstelt, beter gezegd. Ik denk dat iedereen wel zo'n spiegel heeft trouwens. Maar omdat yoga zo dicht bij je diepste kern komt, is het wel een extra glanzende spiegel!

Hedi's beschrijft haar reis niet alleen heel persoonlijk en intiem, maar ook heel vlot leesbaar. Met als rode draad een yogawedstrijd waarvoor ze met knikkende knieën in de coulissen staat, als een soort slotakkoord van haar groeipad. Op haar diepste dieptepunt - na het overlijden van haar moeder en het vastlopen van haar huwelijk - besluit ze aan yoga te gaan doen. Wat het begin bleek van een zevental levensbepalende lessen en inzichten, die ze in dit boek mooi aan elkaar verbindt, zodat je als lezer mee groeit in het leven.

Het raakte me vooral omdat het allemaal zo vreselijk herkenbaar is. Vanuit de yoga gezien en vanuit alles wat het leven je te bieden heeft. En het raakt omdat het m'n verlangen aanwakkert naar het leven van al die lessen op én naast de mat. Maar goed, voordat ik er zelf een beetje zoetsappig van word, laat ik dan gewoon eindigen met een dikke pluim voor dit lieve, moedige, kwetsbare levensboek.
En het aanraden aan iedereen die graag eens in de spiegel wil kijken.

Reserveer in onze catalogus.

Geen opmerkingen: