maandag 5 februari 2018

Their finest

Engeland, 1940. De bommen van de Luftwaffe vallen elke nacht op Londen en bijna alle mannen vechten aan het front. Dit schept voor de achterblijvers verrassende mogelijkheden en dan met name voor vrouwen en oudere mannen. Zo ook voor Catrin Cole: toevallig krijgt ze een baantje als copywriter voor propagandafilms. Zij moet zorgen voor de "slob", wat staat voor de dialoog van vrouwen in de films.

Om het moreel van het land in stand te houden moet zij samen met haar collega copywriter Tom en de rest van het filmteam een hit maken van hun komende speelfilm.

Voor hun propagandafilm kiezen ze voor het verhaal van een stel tweelingzussen die met het bootje van hun vader soldaten redden uit Duinkerken. Hun voorstel aangenomen en ze gaan aan de slag. Het concept van het filmen van een film in een film is leuk gedaan en ook grappig om te zien hoe ze toen met minimale middelen hun special effects voor elkaar kregen.

Het filmteam krijgt met allerlei tegenslagen en met bemoeienissen van het Ministerie van Informatie te maken. Maar Catrin blijkt veel talent te hebben om problemen op te lossen en sterke dialogen te kunnen schrijven. Hilarisch is de rol van Bill Nighy als oudere acteur op zijn retour maar behept met een enorme ego.   

De film Their finest geeft een goed beeld van de constante dreiging van de bombardementen in London. In een heftige scene (spoileralert!) valt er een bom vlakbij Catrin en ziet ze tot haar afschuw allemaal ledematen op straat liggen maar het blijken tot haar opluchting onderdelen te zijn van paspoppen. Maar als ze weer goed kijkt ziet ze er ook een dood winkelmeisje tussen liggen... Deze scene laat zien dat Their finest naast een grappige/romantische film met leuke dialogen ook hele scherpe randjes heeft. Regisseur Lone Scherfig maakte ook de mooie film An Education waar mijn collega Astrid eerder een blog over schreef. Allebei de films zijn echt de moeite waard!Reserveer Their finest in onze catalogus. 

Geen opmerkingen: