zaterdag 17 februari 2018

Lezen is hot; Booktuben nog veel hotter!


Op YouTube worden dagelijks honderden filmpjes geplaatst over boeken, lezen en literatuur door Booktubers. Enthousiaste lezers over de hele wereld die YouTube (BookTube) gebruiken om zelf gemaakte besprekingen van boeken met andere lezers te delen. Of ze maken een thema-filmpje of verslaan een literair event waar ze te gast zijn.
Vaak hebben ze ook nog een 'mapje' met video's die niet door hen gemaakt zijn maar die zij zelf wel leuk vinden. Sommige filmpjes zijn erg goed gemaakt. Leuk om naar te kijken en ook altijd fijn bij een leesdipje. Na het kijken van een aantal booktubes ben je in no time weer uit dat leesdipje.

De filmpjes van Maarten ’t Hart op you tube kennen jullie waarschijnlijk wel. Het zijn kernachtige filmpjes waarin Maarten op zijn geheel eigen wijze zijn mening geeft over een gelezen boek. Gemaakt op verzoek van boekhandel De Kler.

Er zijn ontzettend veel Nederlandse Booktubers want niet alle Nederlandse Booktubers maken Nederlandstalige video's. De nadruk ligt vooral op Young Adult boeken en populaire genres als chicklit, Fantasy en sciencefiction.
Hieronder een paar leuke Nederlandstalige Booktubers (Engelstalige booktubers spreken mij minder aan).

Chinouk Thijssen
Fleurine & Boeken
A Bookworm Life
Oh My Book NL
Boekpioniers
How about a book

Nederlands docent Jörgen Apperloo maakt vlogs over boeken voor je leeslijst. "Als je even snel kunt horen waar een boek over gaat, kun je beter kiezen."

Misschien moeten we als bieblog redactie ook maar eens aan het vloggen slaan. Dat moet toch lukken met dit handige boekje De kleine Vloggen voor dummies.
En ook fijn voor de slechthorende of dove kijkers, of mensen die een andere taal spreken dan de taal die in je video wordt gesproken, je kunt de video’s vrij makkelijk voorzien van een ondertiteling.

Toch nog één Engelstalige dan, Epic Reads. De ‘Book Nerd Problems’ zijn echt hilarisch.

Reserveer hier De kleine Vloggen voor dummies in de catalogus.Geen opmerkingen: