woensdag 21 februari 2018

Leugenaar

In 'Leugenaar' spreekt niemand de waarheid. Geen wonder dat je continu op het verkeerde been staat. De persoon waar je in eerste instantie veel sympathie voor hebt opgevat, blijkt even later voor geen cent te vertrouwen. Overigens gebeurt het omgekeerde ook, ondanks alle leugens. En dat de ondertitel luidt: 'Niemand gelooft leugenaars. Ook niet als ze de waarheid spreken.' ga je zelf letterlijke ondervinden.

In deze debuut thriller van Sarah Naughton volgen we drie personen en komen we, naarmate we verder lezen, steeds meer te weten over deze personen. Dit gebeurt door flashbacks, die pas op hun plek vallen als je al een eind op weg bent, en door de gebeurtenissen in het hier en nu.

Van de achterflap:
Op een dag verandert Jody’s leven voorgoed. Ze heeft zich afgesloten voor de buitenwereld, achtervolgd door herinneringen en niet in staat om ook maar iemand te vertrouwen. Maar dan ontmoet ze haar buurman Abe, de perfecte man, en opeens lijkt haar leven vol mogelijkheden en hoop.
Op een dag verandert Mags’ leven voorgoed. Na jaren van verwijdering tussen haar en haar familie, ontvangt ze een alarmerend telefoontje. Haar broer Abe ligt in het ziekenhuis en niemand weet wat er met hem is gebeurd. Ze ontmoet zijn verloofde Jody en beetje bij beetje vallen de puzzelstukjes van het leven dat Mags ontvluchtte op zijn plek. Maar niet alle puzzelstukjes lijken te passen…
De gevoelige en lieve Jody en de geharde Mags hebben geen klik. En dat Abe een zelfmoordpoging zou hebben gedaan gaat er ook niet in bij juriste Mags. Ze begint vragen te stellen, o.a. aan Jody en komt erachter dat dingen niet kloppen. Maar wat er dan wel aan de hand is?
Langzaam maar zeker komt ze erachter, maar niet zonder ook haar eigen verleden met Abe onder ogen te moeten komen…

Afwisselend lezen we vanuit het perspectief van Jody en het perspectief van Mags: dus twee vrouwen die zo verschillende zijn als je je maar enigszins kunt voorstellen. Daartussen zitten beklemmende, cursief gedrukte, verhalen over een klein meisje. Hoewel dit geen expliciet beschreven scenes zijn voel je je bij elk woord, elke zin, heel ongemakkelijk. Het is helemaal niet pluis wat daar gebeurt!
En het komt ook helemaal niet goed. Want niemand gelooft immers leugenaars. Het is alleen de vraag wie uiteindelijk de leugenaar is en wie de waarheid spreekt.

Misschien hier en daar een beetje gekunsteld, maar dat neemt niet weg dat je dit boek gewoon uitleest, simpelweg omdat je wilt weten wat er nu eigenlijk echt is gebeurd.

Reserveer 'Leugenaar' in onze catalogus

Geen opmerkingen: