woensdag 7 februari 2018

Les Temoins

Huiveringwekkend!

Op het puntje van de stoel en soms vol ongeloof heb ik de afgelopen weken de activiteiten gevolgd van de jonge rechercheur Sandra Winckler (spreek uit op z'n Frans) en haar collega's om twee lugubere moordzaken op te lossen. Les Temoins omvat twee seizoenen en we hebben ze achter elkaar gekeken. Een echte 'bingewatcher' dus.

In seizoen één vinden Sandra en haar collega's in een modelwoning de lijken van wat een gezin lijkt. Al gauw blijkt dat deze dode lichamen geen enkele relatie met elkaar hebben, behalve dan misschien dat ze al dood en begraven waren voordat ze in hun geposeerde houding tentoongesteld werden in de modelwoning. Sandra doet verder een opvallende vondst. In de woning staat een ingelijste foto van een oud-collega, die aan het revalideren is na een zwaar auto-ongeluk. Paul Maisonneuve besluit terug te keren om mee te helpen de zaak op te lossen.
Zes afleveringen en nog wat modelwoningen met bijzondere vondsten zijn nodig om te achterhalen wat er aan de hand is.

Les Temoins speelt zich af aan de Franse Noord-Atlantische kust. Deze entourage van duinen, strand en zee en een grauwe stad doen veel voor de sfeer van de film. Dit geldt ook voor de muziek, de spanning wordt goed opgebouwd!

Seizoen twee begint eveneens met een ongelooflijke vondst: in een oude stadsbus worden de bevroren lijken aangetroffen van 15 mannen, allemaal uitgedost en opgemaakt alsof ze onderweg zijn naar een feestje.
In een geparkeerde auto in de stad ontwaakt een jonge vrouw uit een diepe slaap. Zij strompelt met wazige blik en in paniek de straat op. Het blijkt de sinds drie jaar vermiste Catherine Kreemer te zijn en ze herinnert zich niets van haar verleden. Niets van voor haar vermissing en niets van de periode waarin ze vermist werd. Op één ding na, ze kan zich herinneren dat ze onlangs een kind heeft gekregen.
De link tussen de mannen in de bus en Catherine wordt al snel duidelijk. Met elke man heeft een ze date gehad via een datingsite.
Sandra en Catherine raken al snel samen in een stroom van gewelddadigheden: Sandra gedreven door haar wil de zaak op te lossen en Catherine door de zoektocht naar haar verloren kind.

Sandra Winckler past in het rijtje van Sara Lund en Saga (The Killing en The Bridge). Sandra Winckler is een uiterst sympathieke detective, maar wel één die je helemaal in elkaar kan beuken als de situatie er om vraagt (en dat ook doet). Net als haar Deense collega Sarah Lund betaalt Winckler de prijs voor het almaar vastbijten in moordonderzoeken. In seizoen twee is ze inmiddels dan ook gescheiden en haar jonge dochters zijn eigenlijk liever bij papa, want die blijft tenminste thuis.

Seizoen één omvat zes afleveringen en seizoen twee acht. Dat werkt bingewatchen natuurlijk in de  hand en reken maar dat je dat gaat doen als je eenmaal begint.

Seizoen één kun je reserveren via onze catalogus.

Geen opmerkingen: