zaterdag 20 januari 2018

Napoleon - Bart van Loo


Voor Napoleon en de Franse Revolutie heb ik niet een speciale belangstelling, maar als Bart van Loo er over komt vertellen weet ik nu al dat het een interessante avond gaat worden. In 2012 was hij ook te gast in Bibliotheek Hengelo om te vertellen over Franse chansons. Va Loo is een begenadigd verteller die vertelt met heel zijn lijf en door zijn levendige en grappige stijl je meteen weet te pakken. Toen Bart Van Loo aan zijn boek Napoleon begon, ontdekte hij al snel dat het lastig zou worden nog iets toe te voegen aan de vele, vele duizenden boeken die al over Napoleon geschreven waren.

Van Loo koos als raamwerk voor zijn boek een wandeling die hij maakte doorheen Parijs, en waarin hij de nadruk legde op de buurt rond de Eiffeltoren, Hôtel Des Invalides (met het praalgraf van Napoleon) en Champs-de-Mars, waar de Napoleonmonumenten- en verhalen zowat voor het rapen liggen.
Bart van Loo gaat in zijn boek op zoek naar de kleine verhalen over Napoleon, naar de mens van vlees en bloed. Hij geeft daarmee een genuanceerder beeld over Napoleon, die behalve een succesvolle veroveraar in talrijke oorlogen, ook een onzeker man met veel twijfels over van alles en nog wat bleek te zijn.
Mensen en situaties weet Bart van Loo met rake zinnen in één keer neer te zetten. Alle belangrijke figuren naast Napoleon komen tot leven en waardoor je als lezer het gevoel hebt je op een eersterangs plaats te zitten rond de slangenkuil van het Parijs in de jaren na de revolutie.

Nog niets gelezen over Napoleon? Dan is De kleine keizer van Martin Bril een aanrader. Collega Peter Bonekamp schreef jaren geleden al een blogpost over.
Vrijdag 26 januari is Bart van Loo op uitnodiging van Alliance Francaise Twente, Boekhandel Broekhuis en de bibliotheek te gast in de Bibliotheek Hengelo.

Geen opmerkingen: